Statsminister Jonas Gahr Støre(Foto: Arbeiderpartiet)

Når man leter etter alternativer til russiske gassforsyninger, tenker man på Norge. Statsminister Jonas Gahr Störe taler i det tyske kanselliet onsdag. I lys av trusselen om Russlands aggresjon mot Ukraina, er det økende debatt i Tyskland om hvorvidt den militære nødsituasjonen også vil bety slutten på Nord Stream 2-rørledningsprosjektet. Dette scenariet reiser imidlertid spørsmålet om alternativer til gassforsyninger fra Russland., skriver der Tagesspiel. Kansler Olaf Scholz (SPD) tok imot den norske statsministeren Jonas Gahr Störe til diskusjon og middag i kanselliet denne onsdagen. Norges Equinor er Europas nest største gassleverandør etter russiske Gazprom.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre deltok i en panelsamtale under et besøk i Berlin onsdag 19. januar kl. 10.30-11.30 om dekarbonisering av tysk industri: Hva trengs, og kan en fossil energieksportør som Norge være en del av løsningen? Hva betyr grenseoverskridende samarbeid for å nå den «grønne null», spør Tysk-norsk Handelskammer. President Vladimir Putin er etter det Nordens Nyheter erfarer, interessert i hva Norge og Tyskland kommer frem til når det gjelder salg av gass.

Tyskland henter i dag mer enn halvparten av sin naturgassimport fra Russland. Russlands president Vladimir Putin har altså et maktmiddel i sine hender, men på den andre siden er Russland akutt avhengig av inntektene fra energivirksomheten. Norge på sin side leverer kun rundt halvparten av gassvolumet Russland leverer: Ifølge Equinor er andelen norsk naturgass i Tyskland mellom 20 og 25 prosent.

I lys av trusselen om Russlands aggresjon mot Ukraina, er det økende debatt i Tyskland om hvorvidt den militære nødsituasjonen også vil bety slutten på Nord Stream 2-rørledningsprosjektet. Dette scenariet reiser imidlertid spørsmålet om alternativer til gassforsyninger fra Russland.

Så har det seg slik at kansler Olaf Scholz (SPD) tok imot den norske statsministeren Jonas Gahr Störe til diskusjon og middag i kanselliet denne onsdagen. Norges Equinor er Europas nest største gassleverandør etter russiske Gazprom.

Norge kan være et alternativ

Det er vår tids store energispørsmål: Hvordan tetter vi gapet mellom våre høye klimaambisjoner og dagens situasjon? Hvordan oppnår vi netto-nullutslipp uten å sette arbeidsplasser, konkurranseevne og balanse i fare?
Både Tyskland og Norge har fått nye regjeringer, begge med høye ambisjoner på områdene klima, energi og grønn omstilling. Gode ​​forutsetninger for å få fart på grenseoverskridende energisamarbeid. Det er store muligheter innen områdene hydrogen, fornybar energi og batteriteknologi. I tillegg tilbyr Norge løsninger for restutslipp fra sektorer som er vanskelige å redusere. Den tyske kansleren er også sosialdemokrat og vil gjerne samarbeide med statsminister Jonas Gahr Støre. Her presenterer Nordens Nyheter paneldeltagerne under debatten i Berlin:

  • dr Patrick Graichen, statssekretær i det føderale departementet for økonomiske saker og klimabeskyttelse (forespørsel)
  • Holger Loesch, nestleder i styret, Federation of German Industries BDI
  • dr Sopna Sury, Chief Operating Officer Hydrogen i RWE Generation SE
En borerigg som driftes det norske olje- og gasselskapet Statoil (arkivbilde).FOTO: PICTURE ALLIANCE / DPA

Disse tre møter Jonas Gahr Støre til en åpen diskusjon. Debatten vil bli ledet av journalisten Julia-Niharika Sen. Verten er Peter Adrian, president i Association of German Chambers of Industry and Commerce (DIHK). Diskusjonen holdes på engelsk og streames direkte 19. januar klokken 10:30 på Tysk-norsk handelskammer.

Dagsorden:
10:30 start
Peter Adrian, president DIHK
Paneldiskusjon.

  • Jonas Gahr Støre, Norges statsminister
  • Holger Loesch, nestleder i styret, BDI
  • dr Sopna Sury, Chief Operating Officer Hydrogen i RWE Generation SE
  • dr Patrick Graichen, statssekretær i det føderale departementet for økonomiske saker og klimabeskyttelse (forespørsel)
  • 11:30 slutt.

Russerne følger nøye med

Etter det Nordens Nyheter erfarer, følger russerne nøye med på hva som skjer under denne konferansen. Dersom Vladimir Putin og hans soldater angriper Ukraine, vil ett av straffetiltakene trolig være at Russland stenger gasskranene til Europa. Dermed kunne statsminister Jonas Gahr Støre og Norge ha vært redningen for tyske og europeiske energipriser , om vi hadde hatt mere gass å selge til tyskere og europeere. Norge er mer enn selvforsynt med naturgass og tjener gode penger på at prisen stiger. Denne diskusjonen og andre flere dagsaktuelle debatter , som økt bruk av kull i energiproduksjonen, samt ønsker om bygging av nye atomkraftverk som kan produsere mer energi. Dersom spenningen øker i Ukraina, vil dette øke prisene på naturgass og olje, sier svenske analytikere til Nordens Nyheter.

Peter Adrian fra DIHK åpner debatten i Berlin. ( Foto: IHK/ The Walt Helmut.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*