Tyrkias nasjonalforsamling vil godkjenne Sveriges Nato-søknad dersom USA baner vei for at Tyrkia kan kjøpe 41 F16-jagerfly, sier president Recep Tayyip Erdogan. I oktober samles det tyrkiske parlamentet og ifølge avtalen med svenskene, skal Tyrkia nå godkjenne et svensk NATO-medlemsskap nå.

Professor i historie Dick Harryson ved Lunds Universitet sier til Sveriges Radio at Sverige aldri tidligere i historien har vært så ydmyket som nå. De gamle drømmene om en svensk stormakt fra Gustav Adolfs og Karl XII tid er borte, sier Harryson videre. Dick Harrison er professor i historie ved Universitetet i Lund og regnes som en av Sveriges fremste forfattere av populærhistoriske bøker, med utgivelser som Gud vill det! – nordiska korsfarare under medeltiden og Slaveriets historia. I 2000 ble han belønnet med den prestisjefylte Augustprisen for beste sakprosabok for sin fremstilling av Svartedauden, Stora döden.

Erdogans uttalelse ble gitt til tyrkisk presse tirsdag, etter et statsbesøk i Aserbajdsjan. Denne linjen er oppsiktsvekkende, da Erdogan for to uker siden sa at det svenske Nato-opptaket og tyrkisk kjøp av F-16-fly burde anses som to separate saker. Tyrkia ba i oktober 2021 om å få kjøpe 41 F-16-fly, samt tilgang til deler og teknologi og en oppgraderering av 79 kampfly som Tyrkia allerede har fått. Avtalen har en beregnet verdi på 6 -8 milliarder dollar. Det vil si 60-80 milliarder svenske kroner.Den amerikanske kongressen har imidlertid sagt blankt nei til et salg av ytterligere jagerfly til Tyrkia.Tyrkia var opprinnelig med i utviklingen og produksjonen av de nye F-35-flyene, men ble kastet ut av dette programmet da president Recep Tayyip Erdogan til tross for protester fra Washington gikk til innkjøp av det russiske luftvernsystemet S-400. Nå er det store spørsmålet om den amerikanske kongressen sier ja til salg av 41 jagfly av typen F-35, eller om Recip Erdogan og hans parlament først sier ja til svensk medlemsskap i NATO. Mandag 2. oktober er første dag denne saken kan komme opp i den tykiske kongressen. Dette er altså D-dag for forholdet mellom Sverige, Tyrkia og USA. Da begrynner drakampen for alvor.

NATOs generalsekretær ber om opprettelse av et transatlantisk kvantesamfunn, og ønsker Danmarks lederskap velkommen På et besøk i København fredag ​​(29. september 2023) ba NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om utviklingen av et transatlantisk kvantesamfunn, som utnytter kraften til denne kritiske teknologien for vår sikkerhet. I en felles uttalelse med statsminister Mette Frederiksen understreket de to lederne viktigheten av tettere samarbeid mellom offentlig, privat og akademisk sektor, og akselerasjon av ansvarlig innovasjon.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the Prime Minister of Denmark, Mette Frederiksen and the Minister of Defence of Denmark, Troels Lund Poulsen.

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato, talte sammen med statsminister Frederiksen på Copenhagen Quantum Conference 2023: «NATO har alltid tilpasset seg og tatt i bruk nye teknologier for å holde folket vårt trygt.» Han la til: «Med den raske spredningen av forstyrrende teknologier, må vi tilpasse oss ytterligere og raskere enn noen gang før, inkludert innen kvante…. Vi må sørge for at disse teknologiene fungerer for oss – ikke mot oss.» Han berømmet videre Danmark for å være «en drivkraft bak NATOs

innovasjonsagenda, og en leder innen kvanteteknologi i Europa. Generalsekretæren bekreftet at NATO vil ha utviklet en kvantestrategi innen utgangen av dette året, for å sikre at Alliansen er «kvanteklar» og «i stand til å integrere de riktige teknologiene i våre evner og beskytte mot motstandsdyktig bruk.» Dette skriver NATO i en pressemelding.

Kilde for artikkelen Sveriges Radio, NATO og Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*