NATO forberedte Finlands og Sveriges inntreden i NATO 30. juni ( Foto: NATO)

På invitasjon fra generalsekretær Jens Stoltenberg møtte tjenestemenn fra Finland og Sverige, tyrkiske statstjenestemenn, samt høytstående NATO-tjenestemenn ved Alliansens hovedkvarter i Brussel mandag (20. juni 2022).

Møtet ble ledes av av Stian Jenssen, direktør for generalsekretærens private kontor, som sier til NrK at man fokuserte samtalene på sikkerhetsbekymringene som ble reist av Tyrkia for å komme videre med søknadene om NATO-medlemskap fra Finland og Sverige. Han sier at døren står på gløtt for å komme videre med Sveriges og Finlands NATO-medlemskap i Madrid.

Den tyrkiske delegasjonen ble ledet av ambassadør İbrahim Kalın, presidentens talsperson og spesialrådgiver for den tyrkiske presidenten. Den finske delegasjonen ble ledet av Petri Hakkarainen, direktør for utenriks- og sikkerhetspolitikk ved kontoret til republikkens president for i Finland. Den svenske delegasjonen ble ledet av Oscar Stenström, statssekretær med ansvar for utenrikssaker og det svenske sikkerhetspolitiske rådet, på kontoret til statsministeren i Sverige.

-Jeg ønsker velkommen det konstruktive møtet som ble holdt i dag om de historiske søknadene fra Finland og Sverige om å bli med i NATO, sa generalsekretær Jens Stoltenberg. Han la til: «Finlands og Sveriges tiltredelse til NATO vil gjøre Alliansen sterkere og hele det euro-atlantiske området sikrere. Tyrkia har legitime sikkerhetsbekymringer over terrorisme som vi må ta tak i. Så vi vil fortsette samtalene våre om Finland og Sveriges søknader om NATO-medlemskap, og jeg ser frem til å finne en vei videre så snart som mulig, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO.

Mandagens samtaler fulgte etter en serie møter de siste ukene designet for å ta opp Tyrkias sikkerhetsproblemer og gjøre fremskritt med Finland og Sveriges søknader om NATO-medlemskap. Diskusjonene fortsatte 20 Juni, da Jens Stoltenberg møte presidenten i den europeiske kommisjonen Ursula von der Leyen i NATO`s hovedkvarter. Stoltenberg hadde hatt samtaler med den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin 16. juni.

Svensk-finske toppmøter

Finansminister Mikael Damberg og flere svenske næringslivsledere, blant dem bankmannen Jacob Wallenberg, traff president Sauli Niinistö og finske næringslivsledere i Helsingfors nylig. Ifølge Expressen. Også høytstående militære ledere skal ha deltatt på møtet. Ifølge avisen var formålet med møtet å signalisere at Sverige bør følge Finland inn i Nato dersom Finland velger det alternativet. Sveriges evne til å tiltrekke utenlandsk kapital «kan påvirkes negativt» dersom de som eneste land i Nord-Europa står utenfor Nato, skriver Expressen.

Utenriksminister Ann Linde er en nøkkelperson i forhandlingene med Tyrkia( Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet)

De svenske sosialdemokratene «er tradisjonelt lydhøre for ønsker som kommer fra næringslivet, ikke minst Wallenberg-sfæren, sier kilder med kjennskap til saken», ifølge Expressen.

Vil bevare freden
Stoltenberg sa at ministrene også hadde diskutert viktigheten av ressurser. Han husket at det hadde vært syv år på rad med økende forsvarsinvesteringer på tvers av europeiske allierte og Canada, og at allierte har fortsatt å bidra til NATO-utplasseringer og investerer mer i avanserte kapasiteter. Stoltenberg sa videre at tiden inne for å holde oppe tempoet, slik at vi kan fortsette å bevare freden, forhindre konflikter og beskytte folket vårt, skriver Nordens Nyheter.

NATOs forsvarsministre avsluttet to dager med forberedelser til det kommende toppmøtet i Madrid torsdag (16. juni 2022). Generalsekretær Jens Stoltenberg sa at toppmøtet vil ta for seg nøkkelområder, inkludert styrket avskrekking og forsvar; støtte til Ukraina og andre partnere i fare; et nytt NATO-strategisk konsept; bedre byrdefordeling og ressurser; og Finland og Sveriges historiske søknader om medlemskap. Spania vil arrangere et NATO-toppmøte i Madrid 28., 29. og 30. juni 2022. Møtene vil bli ledet av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, og vil finne sted på hotell RECINTO FERIAL IFEMA MADRID, på Avenida del Partenón.

Kilder for artikkelen: NATO, Regeringen.se, Expressen.se, Nordic News,

President Sauli Ninnistø besøkte president Joe Biden 4. mars( Foto: Presidents kansli i Helsinki)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*