Matprisen 2022 skal deles ut( Foto: Mynewsdesk)

Matprisen har siden 2014 løftet frem og hedret bønder, kokker og andre aktører som bryr seg om bærekraftige måltider, og samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi. I år er Restaurant Credo, Hovelsrud gård og merkevaren Änglamark blant de nominerte. 

I dag presenteres de nominerte til årets viktigste matpris! Måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klima- og miljøutfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp. De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter. 

Matprisen 2022 har sju priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, og Årets salgskanal. Sistnevnte er en ny pris i år og kan gå til en aktør som bidrar til å bedre tilgangen til økologiske og bærekraftige produkter for forbrukere.

Årets vinnere blir annonsert under prisutdelingen som avholdes på DOGA og sendes i beste sendetid på Matkanalen den 16. november. Samtidig vil også årets vinner av KokkeKarlas stipend offentliggjøres. Dette stipendet deles ut til en ung kvinnelig kokk.

Les hele juryens begrunnelse her.

De nominerte til Matprisen 2022 er:

Matprisen
Hovelsrud gård (Innlandet)
Norsk Gardsost (Hele landet)
Trøndelag sankeri (Trøndelag)

Årets kjøkken
Nektar Vinbar (Oslo)
Restaurant Credo (Trøndelag)
Restaurant K2 (Rogaland)

Årets produsent
Gruten (Oslo)
Hrogn (Troms og Finnmark)
Virgenes Gård (Vestfold og Telemark)

Årets formidler
Anders Nordstad (Viken)
Jørgen Ravneberg (Oslo)
Nordland fagskole – fagskoleutdanning i Bærekraftige matopplevelser (Nordland)

Årets storkjøkken
Dugurd (Oslo)
Havila Kystruten (Møre og Romsdal)
Sodexo ved Filip Cieslik (Troms og Finnmark)

Årets salgskanal
Coop Norge for merkevaren Änglamark (Hele landet)
Dagens (Oslo)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag for REKO-prosjektet (Hele landet)

Debioprisen
Gullimunn Urkorn (Trøndelag)
Hørte Gård (Viken)
Mølleren Sylvia (Oslo)

«Av hensyn til klima, miljø og vår egen og andre lands matsikkerhet, har det aldri før vært viktigere å formidle kunnskap om betydningen av å produsere mat på egne ressurser. Vi er derfor svært glade for at Nordland fagskoles utdanning, Bærekraftige matopplevelser, blir lagt merke til gjennom denne nominasjonen», sier prosjektleder Eva Narten Høberg ved Nibio. Hun representerer utdanningen Bærekraftige matopplevelser som er nominert til Årets formidler.

«Det å bli nominert til Matprisen som Årets produsent er skikkelig stas. Nominasjonen føles som en bekreftelse på at det vi gjør er viktig og det gir inspirasjon til fortsatt hardt arbeid. Som urbane soppbønder er det en ekstra vitamininnsprøyting å bli verdsatt på denne måten og vi setter stor pris på at juryen også har sett litt utenfor det tradisjonelle landbruket for nominasjoner», jubler Siri Mittet fra Gruten.


«Blant årets nominerte finner vi en bredde av dem som tar bærekraftige valg, enten de produserer, foredler, omsetter, serverer eller formidler. Matprisens jury vil løfte fram de som går foran og tjener til inspirasjon for alle andre, og i år har vi lagt spesiell vekt på gode løsninger for lokal ressursutnyttelse og selvforsyning. Hvordan maten produseres, og hvordan den behandles og utnyttes i etterkant, har stor betydning for miljøet og naturen. Vi trenger i større grad å bli bevisste kretsløpet vi og maten inngår i», sier juryleder for Matprisen 2022 Mikael Svensson.

Juryen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Alle i juryen har fokus på bærekraftig matproduksjon og i år består juryen av; Mikael Svensson (juryleder, driver Restaurant KontrastAvalon og b.culture), Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett), Ingrid Kleiva Møller (fagsjef i Framtiden i våre hender), Kaia Østby Andresen (eier og bærekraftsrådgiver i Morgendag AS), Thomas Horne (forfatter og foredragsholder), Trond Ivar Qvale (skribent og fortsatt litt bonde), og Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i NORSØK).

Les mer om juryen for Matprisen 2022 og de nominerte. Vinnerne av de sju prisene vil kåres 16. november på Matkanalen.


«Alle vi som står bak Gullimunn opplever det som en stor ære å bli nominert til Matprisen 2022. Vi har jobbet hardt over lang tid og opplever nominasjonen som en anerkjennelse for godt og langsiktig teamarbeid. Vi arbeider regionalt for å nå ut med lokalt økologisk mel, og da er det veldig hyggelig å få oppmerksomhet ut over våre egne grenser. Nå kan vi nå ut til enda flere og forhåpentligvis være en inspirasjon til mer bærekraftig matproduksjon og mer bevisste matvalg», sier utviklingsleder Torunn Hernes Bjerkem fra Gullimunn. De er nominert til Debioprisen.

Pressebilder av alle de nominerte finnes her (legges til fortløpende). Kreditering i filnavn.

Matprisen arrangeres av Debio i samarbeid med Meny Matskatter fra Norge, Coop Änglamark, Millum, Økologisk.no, Matkanalen, Knorr Professional, Nores, Norges Bondelag, Scandic og Plateful.

Ta kontakt med pressekontakt dersom du ønsker sitater fra andre nominerte enn de benyttet i pressemeldingen eller flere bilder av de nominerte.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*