Ursula von der Leyen er en nökkelperson når 360 millioner europeere går til valg denne helgen.Folkeavstemningen om Norges tilslutning til Den europeiske union fant sted mandag 28. november 1994. 52,2 % stemte mot norsk tilslutning, mens 47,8 % stemte for. I Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Buskerud stemte flertallet av befolkningen for medlemskap.Den andre Folkeavstemningen om Norges tilslutning til den europeiske union fant sted mandag 28. november 1994. Hele 52,2 % stemte mot norsk tilslutning, mens 47,8 % stemte for, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Nei-sidens viktigste argument var diskusjonen om selvråderetten. Vi ville bestemme selv i Norge, og utviklingen frem til idag har vist at det norske folkets valg var feil. EÖS-avtalen mellom Norge og EU, binder Norge til å vedta majoriteten av lover som pålegges Norge. Den sikkerhetspolitiske situasjonen, der Norge har forsvarsavtaler med EU og NATO, de nordiske landene, gir svaret på at Norges plass er ved EU forhandlingsbord i Bryssel. Utviklingen i Storbritannia etter landets uttreden av den europeiske unionen viser at Norges plass er i EU`s storfamilie.

Frankrike gir bort Mirage

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy fikk stående applaus da han nylig mötte president Macron i det franske parlamentet. Dette förte til at Frankrike gir Ukraina eldre jagerfly av typen Mirage.

– Vi lever i en tid hvor Europa ikke lenger er et fredens kontinent, sa han i sin tale,ifölge avisen Le Monde.

– Byer i Ukraina er fullstendig ødelagt og landsbyer blir brent. Igjen er det filtrerende leire ved fronten i Ukraina,der det fortsaatt er deportasjoner og hat. Det er de som prøver å dele Europa. Russerne hevder at ukraina som land ikke fortjener å eksistere. Zelensky advarer om at andre land enn Ukraina kan btli Russlands mål i fremtiden, skriver Tidningarnas Telegrambyrå i Stockholm. Russland truer nå hele Europa,og Georgia, Moldova og de baltiske landene er utsatt. Et angrep på et NATO-land utlöser paragraf fem i forsvarspakten, noe som vil före til massive motangrep mot sentrale området i deler av Russland. Europaparlamentvalet 2024 blir holdt i EUs medlemsland i perioden 6.–9. juni 2024 der man velger medlemmene av Europaparlamentet for perioden 2024–2029. Dette er det tiende direkte valget til Europaparlamentet, etter det første, som ble avholdt i 1979.

Norden har idag det sterkeste luftforsvaret i Europa med 250 jagerfly av typen F-35. F-18, Jas Gripen og Mirage. Dette er nok til å avskrekke Vladimir Putin fra å angripe andre land i Ukraina, som på sikt söker om medlemsskap i EU.

Forhandlinger med Europa

EU-kommisjonen ønsker å starte medlemskapsforhandlinger for Ukraina om kort tid, melder Financial Times.

Ifølge avisens kilder vil kommisjonen allerede i dag kunngjøre at Ukraina har oppfylt EUs kriterier når det gjelder for eksempel anti-korrupsjonsinnsats og beskyttelse av minoritetsspråk.

Ved å starte forhandlingene allerede i juni, håper EU å unngå at saken henger seg fast når Ungarn 1. juli overtar etter Belgia som landet som har formannskapet i EUs ministerråd. Ungarere har motsatt seg ukrainsk EU-medlemskap, med henvisning til misnøye med Ukrainas håndtering av sin ungarske minoritet.

Moldova vil også få grønt lys for oppstart av EU-medlemssamtalene i løpet av dagen, ifølge kildene – men ikke kandidatlandet Georgia, skriver Svd.se med kilde Financial Times.

Foto av Ursula von der Leyden i Den Europeiske Kommisjonen er fotografert av EU.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*