Historien om zoroastrismen og Zarathuštra startet for mer enn femtusen år siden, og det er klart at den iranske profeten, ikke knyttes til denne religionen, før hans folks identitet kan skilles fra sine nære slektninger, inderne, der zoroastrismen trolig fikk sitt eget språk og kultur. Dette bildet er fotografert i basilikaen Nuovo i Ravenna ved , ikke langt fra «Tomba di Dante», den store italienske poetens grav. i Ravenna.(Foto: Nina Aldin Thune.)

13. dag jul, eller Helligtrekongersdag, markeres 6. januar i Norge og Sverige, da de tre vise menn skal ha kommet frem til Jesubarnet i Betlehem med gull, røkelse og myrra. «Trettondagen» feires i langt större grad i Sverige, og ironisk nok er svenskene «litt mer katolske» enn oss nordmenn(ref. Hellige Birgitta). Vår norske nobelprisvinner i litteratur Jon Fosse , som også er katolikk får ha oss unnskyldt. Han holdt jo nylig sin nobelforelesning i Stockholm.Nå har tidligere kulturredaktör i Dagbladet Karsten Alnæs gitt ut bok om «De hellige tre konger» på Bokhuset Forlag, redigert av redaktör Harald Pettersen.

Levninger i Köln

Ifölge Wikipedia skal levningene etter de hellige tre konger befinne seg i Domkirken i Köln. Helligtrekongersdag har tradisjoner langt tilbake i kirken, men har ikke blitt så mye feiret de siste årene. Nå har den begynt å komme mer inn igjen i flere kirker i Norge også, sier kapellan i Sarpsborg, Ragnhild Hansen. For universitetsbyen Lund i Skåne, sto i sentrum for kaolisismens utbredelse fra Tyskland og nordover.

Bakgrunnen for dagen er Matteus evangelium, og fortellingen om at de tre vise menn Baltasar, Kasper og Melchior som oppsøkte Jesus. Disse tre vismennene var de förste ikke-jödene som tilba Jesus. For da Jesus ble korsfestet i Jerusalem, var det keiser Augustus stesönn Tiberius og romerne som hadde makten i det romerske imperium.

Feires i Spania

Baltazar,Gaspar og Melchior er hovedpersonene når det arrangeres Cabalgata de Reyes(Konger) med opptog kavalkader og fantastiske kostymer i Valencia i Spania om kvelden 5. januar. Det var denne kvelden De hellige tre konger kommer ridende langveisfra, ridende på sine kameler ma oged gull, myrra og rökelse som gaver til Jesu-barnet. Dette var den gamle juledagen i Norge, da man spiste julemat og önsket hverandre Godt Nytt År. Likevel ble de tre kongene aldri offisielt hellige. Kirken i Norge var tilbakeholden.Helligtrekongersaften er tradisjonelt en halv fridag i Sverige. Mange ansatte har fri deler av dagen hos svenskene. Det som forundrer leseren litt er hvorfor de Hellige tre konger tok veien om Valencia i Spania for så å dra tilbake til Jerusalem gjennom nesten halve Romerriket langs Middelhavet. Men de hadde ikke kart på den tiden og måtte fölge julestjernen.

Det er en spennende bok full av bibelhistorie. Jeg ville kanskje bedt redaktöre av boken om å korte litt ned på noe av teksten. Men en flott julegave har dette blitt. God Jul önskes!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*