For alle de uskyldige sivile i Gaza er krigen fryktelig. På begge sider av konflikten er tapene høye og lidelsene enorme. Norske myndigheter jobber for en humanitær våpenhvile – en umiddelbar, holdbar og vedvarende stans i kamphandlingene, skriver statsminister Jonas Gahr Störe i en pressemelding.

Mange land har flere av sine statsborgere i Gaza, og rundt 250 norske statsborgere og andre med nær tilknytning til Norge har vært fanget i krigen. Av disse har nå 51 fått tillatelse til å forlate Gaza. Over halvparten av disse er barn. 

Vi har fått signaler om at flere norske borgere kan bli klarert for å reise ut av Gaza i morgen. Jeg og hele regjeringen er svært glade for at norske borgere nå har kommet ut av Gaza, flere har krysset grensen og er i trygghet. Dette er mennesker som har levd i akutt fare under ekstreme forhold i flere uker. 

Å få ut norske borgere har vært – og er – vår høyeste prioritet. Det har vært – og er fremdeles – et svært krevende arbeid. Norske myndigheter har jobbet dag og natt i ulike spor for å få norske statsborgere ut. 

Jeg vil takke alle som har bidratt til at norske statsborgere nå kan reise ut av Gaza.

Men vi er ikke i mål. Regjeringen fortsetter arbeidet med full styrke med å få norske statsborgerne som fremdeles er i Gaza, ut og i trygghet så raskt som mulig. 

Jeg tenker nå på alle som har kommet trygt over grensen – og alle deres familier og venner – som har levd i dyp fortvilelse, men også i håp om gode nyheter for deres kjære. 

Jeg tenker på alle dem som fortsatt er i en desperat situasjon inne i Gaza og deres nærmeste. Norske myndigheter gjør det vi kan for å få alle norske statsborgere trygt ut.

Dessverre har ikke alle fått gode beskjeder. Vi har fått opplysninger fra pårørende her i Norge om at en norsk statsborger er drept i Gaza. Mine tanker går til familien. 

Jeg vil berømme FNs organisasjoner og andre humanitære organisasjoner som med livet som innsats gjør en fantastisk jobb for å hjelpe de sivile i Gaza, under ekstremt vanskelige forhold, skriver statsminister Jonas Gahr Störe.
Foto av Jonas Gahr Störe er tatt av NTB Kommunikasjon, men bildet er tilgjengelig for pressen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*