4-store-merkel-obama
Hollande, Obama, Merkel og Cameron støttet Stoltenberg

 

 (Roma) Angela Merkel var pådriver for å få tidligere statsminister Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO. Utviklingen i Ukraina overskygger nå den arabiske våren og borgerkrigen i Syria på NATO`s agenda. Norge spiller dermed en nøkkelrolle som nabo til Russland og nye NATO-and som Polen,og de baltiske statene. Dermed var Barrack Obamas besøk i Roma det siste hindret for en tilsetting av Stoltenberg.   Allerede før Obamas besøk trakk tidligere utenriksminister Franco Frattini sitt kandidatur, skriver Nordens Nyheter. Den tidligere italienske utenriksminsteren ble lansert av italienske myndigheter under statsminister Matteo Renzis besøk hos Angela Merkel i Berlin men har altså trukket seg, før Barack Obama avsluttet sitt Europa-besøk i Roma torsdag.

Godt norsk diplomati

Tidligere statsminister Jens Stoltenbergs avtale om delelinjen med Russland for et par år siden, var et diplomatisk mesterstykke, som også tidligere utenriksminister Jonas Gahr  Støre får mye av æren for.  NATO anser at Stoltenberg og Støre har  etablert et godt forhold til russerne, noe som kan få betydning  når Jens Stoltenberg blir generalsekretær i NATO, og finanspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre tar over som ny leder i Arbeiderpartiet, skriver Nordens Nyheter.  Jens Stoltenberg ga ingen beskjed på Arbeiderpartiest landsmøte  tirsdag og onsdag, men nå tar altså Jonas Gahr Støre over som partileder i Arbeiderpartiet. Denne beskjeden kom etter Barrack Obamas besøk i Roma torsdag og offentlliggjøres trolig neste uke..

Ønsker seg Stoltenberg

Dermed ble ikke Barrack Obama møtt av motforestillinger mot Stoltenbergs kandidatur i Europa, slik at avgjørelsen om ny generalsekretær i NATO ikke utsettes. En viktig årsak er at Angela Merkel etter det Nordens Nyheter erfarer, har gått inn for Jens Stoltenberg som generalsekretær i NATO, fordi Norge nå er Europas sikreste  energileverandør for Tyskland etter Krim-krisen. Den viktigste årsaken til valget av Jens Stoltenberg kan likevel være grenseavtalen i nord mellom Russland og Norge for noen år siden. Dermed har Norge et langsiktig godt diplomatisk forhold til Russland, i gjensidig respekt.

Starter første oktober

Direktør i den britiske tenketanken NATO Watch Ian Davis sa nylig at dersom det oppnås enighet i dette spørsmået, er det ikke usannsynlig at avgjørelsen kan offentliggjøres allerede ved neste ministermøtet i NATO 1. og 2. april. Da må  Arbeiderpartiets kabal være klar, til Jens Stoltenberg tiltrer jobben som generalsekretær i NATO, og Jonas Gahr Støre tar over som partileder i Arbeiderpartiett. Jens Sstoltenberg har fått støtte av de fire mektigste NATO-landene USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike, slik at han starte i jobben som generalsekretær 1. oktober, og da må Arbeiderpartiets kabal være klar, skriver Nordens Nyheter i en kommentar fra Roma like før president Barrack Obama avslutter sitt Europa-besøk i italienske Roma.

President Barrack Obama støttet Jens Stoltenberg(Foto: US Gov)
President Barrack Obama støttet Jens Stoltenberg(Foto: US Gov)

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*