Jeppe Kofod vil ikke ha Euro(Foto:Folketinget)
Jeppe Kofod vil ikke ha Euro(Foto:Folketinget)

 

Et stort flertall av danskene vil stemme mot dansk deltakelsen i den europeiske felles valuta euro i en folkeavstemning . Det viser en fersk måling som Voxmeter har gjort for danske Ritzau. Svenskene sier også nei til euro og en folkeavstemning er først aktuell i 2018, skriver Nordic News. De danske sosialdemokratenes EU-talsmann Jeppe Kofod sier at skepsisen er forståelig og et uttrykk for usikkerheten om i hvilken retning euroen går. I høst skal svenskene velge representanter til Europaparlamentet

Sverige og Danmark er avventende etter den langvarige eurokrisen. For øyeblikket. Kofod sier at det er grunn til å tenke seg godt om etter den krisen eurosonen har vært gjennom.Voxmeter spurte 1008 dansker i april hvordan de ville stemme hvis det var en folkeavstemning om euroen i morgen . Hele 65 prosent . ville si nei, mens nesten 24 prosent ville stemme ja . De resterende 11 prosent i Damark vet ikke hva de ville stemme. Morten Messerschmidt , EU kandidat for Dansk Folkeparti , sier at avstemningen viser en generell skepsis til europrosjektet, og at danskene har innsett at euroen er i ferd med å bli et resultat av en sterk føderal union med kontroll av for eksempel finans-og sosialpolitikk. Morten Messerschmidt sier at Danmark ikke er modne for å delta i et slikt prosjet.

Britisk avstemning

Storbritanniens statsminister David Cameron har lovet en folkeavstemning om EU hvis hans konservative parti vant parlamentsvalget i 2015 . Han vil da kreve en reforhandling av britisk medlemskap og britene vil få til å stemme på den reforhandlet medlemsavtalen 2017-2018 .EU i dag er helt annerledes enn et lite flertall stemte for i 1994 . Økende antall politikk har vært under EU domene, har mellomstatlige beslutninger bli over staten , har de store medlemslandene dramatisk styrket sin innflytelse i de mindre medlemsstatenes bekostning mens EU tatt avgjørende skritt mot et felles forsvar og EU går mot å bli en militær allianse av NATO type. Halvparten av det svenske folk ønsker flere folkeavstemninger om EU. Fra en Demoskop måling til den nystartede tankesmien Forum for EU-debatt har bestilt. 49 prosent mener at » Sverige bør ha flere folkeavstemninger om viktige beslutninger i EU-saker . » På samme svaret 78 prosent at » En bred og rik debatt om EU- saker er viktig for demokratiet . »

Nytt svensk valg

Valget til Europaparlamentet i Sverige i 2014 er planlagt å finne sted 25. mai i 2014. Ved valget vil tjue medlemmer som skal velges fra det svenske valgkrets. I valget stemme går til de svenske partiene som valgte medlemmene deretter danne politiske gruppene i Europaparlamentet, sammen med medlemmer av partier fra andre medlemsstater med samme politisk tilhørighet. Det er ikke mulig for velgerne å stemme direkte på et europeisk parti ved valget. Det er også mulig at den blank stemme i valget, men en blank stemme ikke vil påvirke mandatfordelingen mellom partene.Folkeavstemningen om innføring  av euro fant sted  i Sverige den 14 september 2003.  Spørsmåelt som ble stilt var   ”Anser du att Sverige skall införa euron som valuta?”.En grunn til at Sverige ikke ville ha euro som valuta , var  et resultat av den svenske folkeavstemning om euroen i september 2003. Et flertall, 55,9 prosent, av dem som stemte ønsket ikke at Sverige skal innføre euro som valuta. Nå blir det ingen svensk folkeavstemning om euro før i 2018, skriver Nordens Nyheter.

Finansminister Anders Borg vil  foreløpig ikke ha euro (Foto : EU)
Finansminister Anders Borg vil foreløpig ikke ha euro (Foto : EU)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*