HOUSTON.Chevron (CVX.N) har kjöpt Hess (HES.N) for 53 milliarder dollar i aksjer for å få et større amerikansk oljefotavtrykk og en eierandel i rivalen Exxon Mobils (XOM.N), som har gjort store oljefunn i Guyana. Det seneste funnet i en serie av store amerikanske oljekombinasjoner, betyr at Chevron-avtalen innebärer en investering på 60 milliarder dollar i Exxon,som vil legge til flere tiår med olje- og gassproduksjon til de to fremste amerikanske produsentenes porteføljer, mye av det kommer fra amerikansk skifer, skriver Nordens Nyheter.

Avtalene vil etterlate europeiske oljerivaler som hadde skiftet fokus til fornybar energi, lenger bak innen fossilt brensel. Oljefondet har investert 50,4 milliarder kroner i Exxon Mobile Corporation, med en eierandel på 1,3 prosent. Oljefondet har investert 29,3 milliarder kroner (0,86%) i det amerikanske oljeselskapey Chevron Corporation. Kilde: Oljefondet desember 2022) President og CEO Michel K. Wirth(over) er fotografert av oljeselskapet Chevron, skriver Nordic News.

Bringer sammen to selskaper

«Dette er flott for energisikkerhet: Det bringer sammen to store amerikanske selskaper,» sa Chevron-sjef Michael Wirth, som har samlet opp selskapets skiferolje- og gassbeholdning ved å kjøpe opp de amerikanske rivalene PDC Energy og Noble Energy. Kombinasjonen av Hess, PDC og Noble vil bringe Chevrons totale olje- og gassproduksjon til rundt 3,7 millioner fat per dag (bpd). Det vil utvide Chevrons skiferproduksjon med 40 % til 1,3 millioner bpd, og sette den hals og nakke med Exxons anslåtte skiferproduksjon etter oppkjøpet av Pioneer Natural Resources (PXD.N).

Det kombinerte selskapet vil utvide Chevrons oljeproduksjon i mindre risikofylte regioner ved å øke produksjonen i den amerikanske Mexicogulfen og ved å bringe den inn i Bakken-skiferen i Nord-Dakota. Avtalen gir Chevron en eierandel på 30 % i oljeblokken Exxon og CNOOC (0883.HK) Stabroek i Guyana, som forventes å tredobles til mer enn 1,2 millioner bpd innen 2027. «Denne avtalen handler om Guyana-eiendelen i verdensklasse, som er den desidert kronjuvelen i Hess-porteføljen,» skrev Capital One Securities-analytikere i et notat.

Guyana vokser raskest

Guyana har fremstått som en av verdens raskest voksende oljeprovinser etter mer enn 11 milliarder fat olje- og gassfunn siden 2015. Administrerende direktør John Hess sa at regjeringen i Guyana og Exxon ville ønske Chevrons inntreden i landets oljefelt velkommen. John Hess sa til Reuters at han har vært i samtaler med Wirth i omtrent to år. «Vi snakket til slutt om hverandres selskaper og den strategiske tilpasningen,» sa Hess. Lederne har kjent hverandre i mange år, etter å ha vært partnere i feltene i den amerikanske Mexicogulfen, og diskuterte regelmessig virksomheten deres, sa Wirth til Reuters. «Dette er en diskusjon som går flere år tilbake over en rekke samtaler personlig, på telefon og over middager,» sa Wirth. Goldman Sachs var hovedrådgiver for Hess mens Morgan Stanley var hovedrådgiver for Chevron. Aksjene ble solgt ved middagshandel på mandag med Chevron ned 3,3 % til 161,25 dollar og Hess falt rundt 1 % til 161,33 dollar. Begge selskapenes aksjer følger råoljeprisene, som falt mandag.

John Hess er CEO og styreleder i Hess, som blir en del av det amerikanske oljeselskapet Chevron. Hess har store interesser i Guyana,med tsore olje og gassressurser.(Foto: Chevron/Hess. Kilde: Det statlige norske oljefondet NBIM, Reuters Nordic News og Associated Press. Oversetter : Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*