lhc_600x340_CERN

I løpet av neste uke vil CERNs LHC akselerator – som er verdens største fysikkeksperiment – startes opp igjen etter en pause på to år. Protonstråler vil igjen sirkulere gjennom ringen som heter Large Hadron Collider (LHC), og fysikerne på CERN håper at de kan begynne å smadre protoner mot hverandre i løpet tre til fire måneder.

Med det håper de på å avsløre mer av de innerste av universets hemmeligheter, som unnvikende supersymmetriske partikler og mørk materie.

Pause for ombygging og mer kraft

Akseleratoren, som er en 27 kilometer lang ring/tunnel under jorden på grensen mellom Frankrike og Sveits (nær Geneve), har vært ute av drift siden begynnelsen av 2013. Pausen de siste to årene var lenge planlagt, og den er brukt til å bygge om, forbedre og reparere ringen. LHC har nå mer robuste koblinger, sikrere kjølesystemer, bedre datainnsamlingssystemer og betydelig forbedrede sensorer. Når de nå kjører igang igjen vil de kunne oppnå en kollisjonsenergi på 13 TeV (Terra elektronVolt), noe som er omtrent dobbelt av tidligere kapasitet. Tilsammen vil dette gi mulighet for sikrere og mer detaljerte målinger av kollisjoner på et energinivå som aldri før er utført eksperimentelt.

Higgs-partikkel og Nobelpris

Den forrige eksperimentperioden til akseleratoren varte fra 2009 til 2012. I den perioden klarte CERN-fysikerne å bevise eksistensen av Higgs-partikkelen – som ble teoretisk forklart allerede i 1964 – etter en serie eksperimenter som ble avsluttet sommeren 2012. I en rapport fra september 2012 ble det slått fast en gang for all at Higgs-partikkelen (eller Higg bosonet) eksisterer. Teorien er at det måtte finnes en partikkel svært tidlig i the Big Bang som sørget for at masse kunne oppstå, og det er Higgs-partikkelen. Da vil fysikernes matematiske modell av Big Bang og utviklingen av universet (Grand Unified Theory) stemme bedre. Året 2015 vil være starten på en ny spennende jakt på universets hemmeligheter.

Francois Englert og Peter Higgs mottok i 2013 nobelprisen i fysikk for sin teori om Higgs-partikkelen. (Foto: CERN)
Francois Englert og Peter Higgs mottok i 2013 nobelprisen i fysikk for sin teori om Higgs-partikkelen. (Foto: CERN)

Året etter påvisningen av Higgs-partikkelen, fikk Peter Higgs og Francois Englert Nobelprisen i fysikk for det teoretiske arbeidet og det endelige beviset for at partikkelen eksisterer. Denne utnevnelsen var likevel omstridt fordi det var svært mange som bidro til det endelige beviset (inkludert norske forskere), og kritikere hevdet at Nobilkomiteen ikke forstår seg på dagens forskning med mange prosjekter og deltagere og utbredt kunnskapsdeling. Uansett var 2012 og 2013 en god periode for CERN. De fikk til fulle bevist sin eksistensberettigelse.

Se en fasinerende video av LHCs virkemåte her:

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*