Sir John Sawers, tidligere sjef for den britiske etteretningstjenesten MI-6, som sammen med MI-5 skal sikre Storbritannia mot terror( Foto: Evending Standard)
Det hjalp ikke at  tidligere etteretningssjef i MI-6 Sir John Sawers advarte britene i Evening Standard. (Foto: Evening Standard)

Det endelige resultatet viser at 51,9 prosent av britene har stemt for å forlate EU i folkeavstemningen.Valgdeltakelsen var på 72,2 prosent, melder NTB. DnB Markets skriver i en kommentar at det går mot brexit og ber folk feste setebeltene fredag morgen. De første resultatene natt til fredag gikk i retning fortsatt britisk medlemskap.Nå er det imidlertid klart at EU-tilhengerne har vunnet en ganske klar seier. Fredag ventes uro på de internasjonale børsene. Nå venter man at flere land vil gå til folkeavstemning om EU-medlemskap, og dermed står unionen i fare for å sprekke, skriver Nordens Nyheter.
Valgdeltakelsen er på hele 72,2 prosent, noe som er høyere enn siste parlamentvalg da bare 66,4 prosent møtte opp til valgurnene. Ved 02-tiden hadde Brexit-siden et knepent overtak, men halvannen time senere hadde balansen igjen vippet over mot bli-siden. Sistnevnte fikk god drahjelp av at finanssenteret City of London, Oxford og ikke minst Glasgow hadde stemt for fortsatt EU-medlemskap. Noe senere gikk også storbyen Liverpool inn for å bli i unionen. Så vippet vekten igjen, og ut-leiren gjorde det flere steder bedre enn trodd på forhånd, melder NTB.

 

Det  hjalp ikke at britenes spionsjef kom med propagandaskremsler i Evening Standard: Stem ja til EU for at britiske familier skal være trygge med hensyn til terror, sier Sir John Sawers, tidligere MI 6-sjef som har skrevet en eksklusiv artikkel for den engelske avisen Evening Standard dagen før dagen britene skal stemme om de blir i EU eller forlater den europeiske unionen. Sir John sawers var sjef for MI6, som er den britiske etteretningens utenlandsenhet, under London-OL Sir John sawers, som var sjef for det hemmelige etterretningstjenesten under London-OL, sa: «Ingenting er mer viktig å londonere enn å holde byen vår sikker. Han oppfordrer londonere å stemme ja til EU fordi man er mereskyttet mot terrorisme somen del av en større enhet. Han skrev et glødende innlegg for EU i gårsdagens Evening Standard, der han bruker sterke følelser som fremste argument:

-Vi ønsker å være sikre på at når vi reiser rundt i vår hovedstad, når vi tar våre familier til en stor fotballkamp eller er med på en en nasjonal feiring på et kjøpesenter, eller går langs Themsen nyttårsaften, vil vi ikke utsettes for et terrorangrep, skriver han.

Femtito ble drept

Advarselen kommer nesten 11 år siden 52 mennesker ble drept i juli 7 bombene i London buss og undergrunnsnettverk. De mange angrepene i Paris i november i fjor resulterte i 130 dødsfall og 368 skader, mens bombene på flyplassen og Metro i Brussel mars drepte 32.

-Hele Europa har oppled hvor sårbare vi er, advarer advarer Sir John,som hevder at EU står i sentrum for et tett sikkerhetssamarbeid med britene og andre naboer for å avverge den økende trusselen fra ekstremister som kommer fra de kaotiske regioner utenfor Europas grenser. Sir John beskriver hvordan EUs ulike avtaler er et «viktig» nytt verktøy for dataanalyse og ettereetning som er avgjørende for å forhindre terrorisme..

Schengen viktigere

Han ser det som viktig med kontroll av flypassasjerer gjennom et aktiv system av grensevakter for å stoppe uønskede ankomster av terrorister til Storbritannia. Slike kontrollsystemer kan gjenskapes utenfor EU, men vil ta tid, legger han til, og spør om hvorfor man skal bytte ut et system som fungerer. Det som skjedde i Paris og Brussel gjorde alle som bor i London mer nervøse, skrier han. Han skriver videre at Matthew Elliott,  tidligere Interpol-sjef, som er med på Ja-siden, har advart mot at terrorister gjemmer seg blant flyktningene. Han skriver at EU kan avverge at farlige kriminelle kommer inn i Storbritannia fra Europa. Det er tryggere å ta tilbake kontrollen som en del av en større union, enn å stå utenfor, skriver Sawers i artikkelen i Evening Standard.

Jean Claude Juncker drøfter EU-spørsmål med statsminister David Cameron før dagens folkeavsstemning( Foto:Ap)
Jean Claude Juncker drøftet nylig EU-spørsmål med statsminister David Cameron før dagens folkeavstemning( Foto:Ap)

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*