Konsernsjef Antonio Horta Osario i Loyds Banking Group har merket følgene av britisk Brexit( Foto: Loyds)
Konsernsjef Antonio Horta Osario i Loyds Banking Group har merket følgene av britisk Brexit( Foto: Loyds)

I kjølvannet av Brexit har mange nedjustert vekstprognosene for Storbritannia. Det internasjonale pengefondet (IMF) ned den økonomiske årsveksten med 0,9 prosentpoeng til 1,3 prosent. Robert Wood i Bank of America Merrill Lynch sier til Financial Times at Bank of England burde sette alle kluter til for å løse problemet. Det verste som kan skje nå er at stimulansene ikke virker, og da er det bedre å gjøre litt for mye. Den britiske styringsrenten ble kuttet fra 1,00 prosent til 0,50 prosent i mars 2009. Siden har den blitt liggende. Nå senker britene renten for å få fart på økonomien etter Brexit, skriver Nordens Nyheter.

Banker bedre rustet

Europas banker er bedre rustet enn i 2014, ifølge Den europeiske sentralbankens stresstest. Banker i Portugal, Hellas og Italia sliter fortsatt.Europeiske banker står sterkere enn for to år siden, viser en omfattende stresstest som Den europeiske bankmyndigheten (EBA) har gjennomført. Resultatet av stresstesten viser at «bankene i eurosonen er mer robuste», konkluderer ESB, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. EU-kommisjonen slår også fast at testen bekrefter at «bankene ermer robuste enn tidligere».Den Jyske Bank, Danske Bank og Nordea melder etter testen at den bekrefter et solid og sterkt utgangspunkt i et krisetilfelle. Også DNB melder om gode resultater i stresstesten.

Bankproblemer

Men det går ikke like godt alle steder. Den italienske banken Banca Monte dei Paschi di Siena klarer seg dårligst av de 51 bankene i testen. Banken, som omtales som den eldste i verden, vil få alvorlige problemer dersom krisescenariet fremmet i testen finner sted. Styret i den italienske banken godkjente i etterkant av stresstesten en rekapitaliseringsplan verdt fem milliarder euro, som inkluderer salg av råtne lån på minst ti milliarder euro. Jyske Bank, Danske Bank og Nordea melder etter testen at den bekrefter et solid og sterkt utgangspunkt i et krisetilfelle. Også DNB melder om gode resultater i stresstesten. Greske og portugisiske banker, som har slitt over lang tid, ble ikke inkludert i testen. Lloyds Banking Group i Storbritannia avvikler 3000 arbeidsplasser og legger ned 200 bankfilialer som en følge av ny teknologi og Brexit. Lloyds Banking Group hadde allerede varslet nedbemanning av 9000 ansatte i henhold til et et treårig treårig kostnadskuttprogram.

Avsetter store beløp

Statistisk Sentralbyrå i Oslo anslår de samlede investeringene i norsk oljesektor for 2016 til 214,4 milliarder kroner, som er ni prosent lavere enn tilsvarende tall for 2015. Nedgangen i 2016 er på hele 13,3 prosent for hele olje- og gassvirksomheten. Tendensen skremmer internasjonale banker som låner ut til global oljevirksomhet. Dermed kan en ny økonomisk nedtur forsterkes. Den amerikanske storbanken J. P. Morgan setter av store summer foran ventede konkurser i oljebransjen, skriver Wall Street Journal Den amerikanske næringslivsavisen skriver at bankene frykter superlav rente, kombinert med lave oljepriser.

Norges Banks Investment Managemnt satser nå 39 milliarder kroner på de to storbankene Credit Suisse AG og USB Group AG ifølge beholdningstall fra Norges Bank og aksjeinformasjon fra 4-traders.com. Oljefondet er dermed største enkeltstående eier i Credit Suisse Group med en investering på 18,5 milliarder somgir en eierandel på 4,94 ptosent i banken. Oljefondet har også investert 20,4 milliarder kroner( 3,08 prosent) i den sveitiske banken US Group.

Tre store oljefond

Tall fra Norges bank viser at NBIM har økt sin eierandel i Credit Suisse til 5,03 prosent, og etter det Nordens Nyheter erfarer er man tilfreds med at det er statlige norske penger som tar kontrollen i de store bankene etter lekkasjene fra The Panama Papers. Tre statlige oljefond er blant de største aksjonærene i Credit Suisse, der Quatar Investment Authority eier 4,98 prosent, mens det saudi-arabiske investeringsfondet Olayans eier 4,29 % gjennom Olayans Europe Ltd.

Sentralbanksjef Mark Carney senker den britiske renten for første gang siden 2009(Foto: Bank of England)
Sentralbanksjef Mark Carney senker den britiske renten for første gang siden 2009(Foto: Bank of England)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*