Storbritanniens statsminister Theresa May besøkte Nordisk Råds sesjon i Oslo tirsdag 30. oktober. May holdt  en kort tale like etter åpningen av sesjonen tirsdag. Den britiske statsminister talte i plenum for Nordisk Råd. Blandt tilhørerne befant seg de nordiske statsministre, som møttes til sitt årlige toppmøte etter Theresa Mays tale. Nordisk Råds president Michael Tetzschner sa før møtet at han så frem til møtet med Theresa May og understreker, at de nordiske landene legger stor vekt på å bevare det gode samarbeidet med Storbritannien. De nordiske statsministrene inngikk en prinsippavtale om tettere cyberforsvar i Norden og Nord-Europa under den syttiende sesjonen i Oslo.

– Storbritannien er en av de vigtigste samarbeidspartnere for de nordiske landene – ikke minst når det gjelder  handel og økonomi samt sikkerhet. Vi har et virkelig godt samarbeide med Storbritannia, og vi vil naturligvis arbeide for å beholde de gode relasjonene i fremtiden. Et fortsat godt samarbeid vil være til gavn for alle parter, sier Michael Tetzschner videre.

Deltar på Nordisk råd 

Under sitt besøk i Oslo deltok Theresa May dessuten i Northern Future Forum, som er et årligt toppmøte mellom  Storbritannias statsminister og de nordiske og baltiske statsministre. Ministrene skal drøfte sunnhetsteknologi og hvilken rolle den kommer til at spille for sunnhedssektoren i fremtiden.Nordisk Råds 70. session fant sted i Oslo fra den 30. oktober til den 1. november. Theresa Mays program i Stortinget den 30. oktober så slik ut:

Norges statsminister Erna Solberg og Theresa May ankom Stortinget kl 13.37 30. oktober. Deretter var det et bilateralt  møte mellem Erna Solberg og Theresa May. Nordisk Råds sesjon åpnes kl 14:15, og May holder tale. Nordisk Råd avholder sin 70. sesjon i Oslo neste uke. Statsministreness ”store” presskonferens finner sted onsdag 31.10 kl. 10.00-10.30 i Vandrehallen på Stortinget. Storbritannias statsminister Theresa May kommer till sesjonen tirsdag kl. 13.37 og hun vil kunne bli fotografert foran hovedinngangen på Stortinget. Deretter ga Erna Solberg og May korte  uttalelser  i Vandrehallen på Stortinget. Theresa May taler i plenum .

Danmarks statsminister sa i Stortinget Europa må stå sammen mot mot iranske attentatplaner(Foto: Heikko Junge NtB Scanpix)

Felles nordisk cyberforsvar

Det avholdes en såkalt Doorstep tirsdag 30.10 kl. 9.30 med Idar Kreutzer, direktør i Finans Norge, der han  presenterer sin rapport om hvordan Norden kan bli ledende i verden på å starte bedrifter. Han legger frem sin rapport på Stortinget. På tisdagen efter Theresa Mays tale kl. 14.4 møtes Nordisk råd og de nordiske statsministrene til toppmøte. Det skjer i form av en debatt i plenum, der rådets medlemmer har mulighet til å stille

direkte spørsmål til ministrene.Dagens tema er » Trusler mot demokratiet. På onsdag er det utenrikspolitisk og forsvarspolitisk debatt kl. 14-16. Deretter skal rådet ta stilling till et forslag om økt nordiskt samarbeid omkring cyberförsvar, skriver Nordens Nyheter

Nordisk Råds president Michael Tetzchner(H)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Statsminister Theresa May viste entusiasme for britisk samarbeid med de nordiske landene når Storbritannia forlater EU. Co-reaktør Nils Petter Tanderø i Nordic News var på tilhørerbenken i Stortinget under Mays innlegg. Den britiske statsministeren sa at UK forlater den europeiske union i slutten av mars 2019, og hun bekreftet nyheten i Nordic News for åttee dager siden om at hun ønsker et tettere cyber-samarbeid med Norden, både EØS- og EU-land. Stortingssalen var fullsatt og det var også presselosjen og gjestelosjen i Stortinget. Theresa May sa at man i fremtiden legger stor vekt på å forhindre at fremmed makt vinner frem med desxinformasjon og «Fake News» på internett. Hun fikk stor applaus etter sitt et kvarters innlegg i Stortingets plenumssal..

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*