Konsernsjef Noel Quinn i storbanken HSBC i London(Foto: HSBC)

(AP/ Nordic News)Credit Suisses aksjer steg med 30% torsdag etter at de annonserte at de vil flytte opp til finansene sine ved å låne opp til nesten 54 milliarder dollar fra den sveitsiske sentralbanken, noe som styrket tilliten ettersom frykten for banksystemet flyttet fra USA. til Europa.

Det var en massiv svingning fra en dag tidligere, da aksjene i Sveits nest største forretningsbank stupte 30 % på SIX-børsen etter at dens største aksjonær sa at de ikke ville legge mer penger i Credit Suisse.

Dette trakk ned andre europeiske banker etter at noen amerikanske banker kollapset, vekket frykt for helsen til globale banker. Europeiske bankaksjer kom seg litt torsdag, med Euro Stoxx Banks-indeksen på 21 ledende långivere opp 1,6 %, etter et bratt fall på 8,4 % onsdag. Bankstøttespillere som Commerzbank, Santander, Unicredit og Raiffaisen steg alle med mer enn 2 %.

Credit Suisse, som var plaget av problemer lenge før de amerikanske bankkonkursene, sa torsdag at de ville utøve en opsjon på å låne opptil 50 milliarder franc (53,7 milliarder dollar) fra den sveitsiske nasjonalbanken.

«Denne ekstra likviditeten vil støtte Credit Suisses kjernevirksomheter og kunder ettersom Credit Suisse tar de nødvendige skritt for å skape en enklere og mer fokusert bank bygget rundt kundenes behov,» sa banken.
Kjøper den britiske delen

Vi har kjøpt den britiske grenen til den amerikanske långiveren Silicon Valley Bank (SVB), sier konsernsjef Noel Quinn i HSBC..

«SVB UK-kunder kan fortsette å banke som vanlig, trygge i visshet om at deres innskudd er støttet av styrken, sikkerheten og sikkerheten til HSBC,» fortsetter Noel Quinn.

HSBC UK Bank, som er det britisk-baserte avgrensede datterselskapet til HSBC, kjøpte SVB UK for £1. Avtalen bringer ansatte, eiendeler og forpliktelser til SVB UK inn i HSBC-porteføljen, men ekskluderer de til SVB UKs morselskaper.

Fredag la amerikanske regulatorer ned Silicon Valley Bank, som spesialiserte seg på utlån til teknologiselskaper. Det er den største svikten til en amerikansk bank siden 2008.

«Dette oppkjøpet gir utmerket strategisk mening for vår virksomhet i Storbritannia,» sa Noel. «Det styrker vår kommersielle bankfranchise og forbedrer vår evne til å betjene innovative og raskt voksende firmaer, inkludert i teknologi- og biovitenskapssektorene, i Storbritannia og internasjonalt.»

Ian Stuart, administrerende direktør for HSBC UK, la til: «Vi er stolte over at vi har vært i stand til å handle raskt for å ta denne handlingen for å støtte Storbritannias raskt voksende og dynamiske teknologisektor og den viktige rollen den spiller i den britiske økonomien. ”

I sin mediemelding som kunngjorde avtalen, sa det britiske finansdepartementet at skattebetalernes penger ikke var involvert i transaksjonen og kundeinnskudd var beskyttet.

Kansler Jeremy Hunt ønsket salget velkommen til HSBC og sa at det skulle bringe trygghet og tillit til SVB UK-kunder.

«Storbritannias teknologisektor er genuint verdensledende og av stor betydning for den britiske økonomien, og støtter hundretusenvis av jobber,» la han til. «Jeg er glad for at vi har kommet til en løsning på så kort tid.»

Oljefondet har mye bankaksjer

Saudi National Bank eier 9,88 prosent av Credit Suisse som største eier. Qatar Investment Authority har 6,80 prosent som nest største eier. Olayan Europe Ltd, som eies av Saudi-Arabia er tredje størst med 3,33 prosent. NBIM eller oljefondet har aksjer for vel 36 milliarder kroner som gir en aierandel på2,96 prosent. Oljefondet har aksjer for 17 milliarder kroner i Nordea Bank ABP, som gir en eierandel på 4,28 prosent. Største eier er det finske forsikringselskapet Sampoo. Oljefondet har aksjer for 19 milliarder i BNP Banque National de Paris, der fondet eier 2,75 prosent. Oljefondet eier også aksjer for 17 milliarder i den spanske banken Banco Santander SA med en eierandel på 3,36 prosent. Oljefondet har satser 10 milliarder kroner i det amerikanske investeringsselskapet BlackRock, som sammen med oljefondet er storaksjonærer i kriserammede Credit Suisse som har fått et større lån av den sveitsiske nasjonalbanken. NBIM har også satset 5 milliarder kroner i Deutsche Bank, som gir en eierandel på 2,17 prosent. I italienske Unicredit Spa eier oljefondet aksjer for 7 milliarder kroner, som gir en eierandel på 2,65 prosent. Credit Suisse hvis aksjer falt 30 prosent på den sveitiske børsen igår, har hentet seg inn igjen idag etter å ha fått et større lån.

Kilde: Oljefondet NBIM, Google Oversetter, Erik Heming korrektur, Nordens Nyheters historiske arkiv.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*