Viktor Janukoviytj frykter kupp i Ukraina( Foto: Gov. Ukraina)

Storbritannia sier de har informasjon om at Moskva vurderer muligheten for å gjennomføre et kupp og innsette en pro-russisk leder i Ukraina. Russland avviser informasjonen som «tull», det samme gjør mannen som ble pekt ut som tiltenkt leder.

Storbritannia sier de har informasjon om at Moskva vurderer muligheten for å gjennomføre et kupp og innsette en pro-russisk leder i Ukraina. Russland avviser informasjonen som «tull», det samme gjør mannen som ble pekt ut som tiltenkt leder.

 • Vi har informasjon som indikerer at den russiske regjeringen vurderer muligheten for å installere en pro-russisk leder i Kiev, mens de vurderer om de skal invadere og okkupere Ukraina, sa det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse sent lørdag kveld.

  Ifølge britene er det den tidligere ukrainske parlamentarikeren Jevhenij Murayev som først og fremst anses som en potensiell Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj anklagas för att ha tvättat pengar genom Danske Bank.Det er tre journalister fra den danske avisen Berlingske, som i en ny bok trekker frem fem mistenkelige kontoer, som mellom 2012 og 2014 skal ha vekslet millioner med et Panama-selskap, som skal være kontrollert av ekspresidenten.
  SVT har tidligere rapportert at Janukovitsj har lekket mistenkt bestikkelse gjennom Swedbank, i Baltikum.
 • Janukovitsjs statsminister
  Murayev representerer et mindre pro-russisk parti som ikke klarte å passere blokaden for å ta plass i parlamentet ved valget i 2019.

  Når britiske The Guardian konfronterer ham med informasjonen, rødmer han.

  – Du har gjort kvelden min. Det britiske utenriksdepartementet virker forvirret, sier han til avisen, og hevder at han ikke en gang har rett til å reise inn i Russland.

  En rekke andre navn er nevnt i kommunikéet, blant dem den tidligere statsministeren Mykola Azarov. Han hadde stillingen som statsminister da Viktor Janukovitsj var president i Ukraina. Begge flyktet til Russland i forbindelse med protestene og opprøret i 2014.

  Informasjonen fra Storbritannia oppgir ikke på hvilken måte Moskva har til hensikt å installere en pro-russisk regjering.

  Påstandene fra London er basert på etterretningsinformasjon og det er ikke fremlagt bevis. Men ifølge britiske medier, som BBC, er det uvanlig at det britiske utenriksdepartementet navngir personer på den måten som har blitt gjort denne gangen.

  «Innsikt i tenkning»
  Den britiske utenriksministeren Liz Truss uttaler også at «informasjonen kaster lys over i hvilken grad russisk aktivitet er ment å undergrave Ukraina Det russiske utenriksdepartementet avviser informasjonen som «desinformasjon» og «tull».

  Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa blir av mange observatører sett på som den verste på flere tiår. Russland har mobilisert titusenvis, ifølge noen hundretusener, av soldater ved den ukrainske grensen, og krever en rekke sikkerhetsgarantier og løfter fra USA og NATO om å stoppe flere land med å slutte seg til forsvarsalliansen – krever at vestmaktene avviser som helt urimelig.
Statsminister Boris Johnson(Foto: Gov UK)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*