Bred svensk enighet om kjøp av 60 nye jagerfly av typen Gripen E(Foto:Gripenblogs.se)
Bred svensk enighet om kjøp av 60 nye jagerfly av typen Gripen E(Foto:Gripenblogs.se)

Stefan Löfven er Sveriges nye statsminister. Fredag morgen la han fram programmet for den nye regjeringen. Sverige skal ha den laveste arbeidsløsheten i Den europeiske union (EU), lover han. Det skal skje innen 2020. Særlig unge skal garanteres jobb. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Margot Wallsstrøm med bred erfaring fra EU, blir Sveriges nye utenriksminister, skriver Nordens Nyheter.

Fredag danner de svenske soaialdemokratene regjering sammen med Miljøpartiet. Dermed er det enighet om å styrke det svenske forsvaret etter høstens hendelse i Ukraina. Det er nå tverrpolitisk flertal li Riksdagen for kjøp av fler jagerfly av typen JAS Gripen(E) og nye ubåter. Etter det Nordens Nyheter erfarer etter samtaler med svenske politikere har president Vladimir Putins politiske press på Ukraina, ført til et bredt svensk flertall for å satse mer på luftforsvaret og marinen, skriver Nordens Nyheter.

Dagens Nyheter skriver tirsdag at Socialdemokraterna og Miljöpartiet er enige om det svenske forsvaret innvandrings- og pensjonsspørsmål. Socialdemokraterna slutter seg således til Miljöpartiets og den borgerlige alliansens avtale om innvandring. Dermed stenges Sverigedemokratene i praksis ute som vippeparti. Forsvarspolitikk og innvanding, som til nå har vært konfliktspørsmål, ser foreløpig ut til å være løst,sier Bertil Holmgren, medlem av kommunalfulmektige i Svedala Kommune i Skåne for Moderata Samlingspartiet.

Får bred støtte

SVT(Sveriges Televison) avslørte i august at den svenske regjeringen besluttet å bestille 60 nye jagerfly av modellen Jas 39 E, til tross for at Sveits sa nei til det svenske jagerflyet. Beslutningen støttes av sosialdemokratene, mens Vänsterpartiet og Miljøpartiet sa nei til flere Gripen-fly. Nordens Nyheter avslører tirsdag at det svenske Miljøpartiet har snudd i spørsmålet, og støtter Sosialdemokratene.
Socialdemokraternas leder Stefan Löfven presenterer fredag et forslag til budsjett som kan få tilstrekkelig støtte. og regner ifølge svensk presse med å kunne presentere en ny svensk regjering 3. oktober. Han har formell frist til fredag midt på dagen med å danne regjering med Miljöpartiet for Riksdagens president.

– Jeg er helt overbevist om at jeg kan presentere en regjering og senere presentere et budsjett som kan få tilslutning i Riksdagen, sa Löfven på et pressetreff etter fredagens møte med avgående president Per Westerberg i Stockholm.

Krever borgerlig støtte

Regjeringen Fredrik Reinfeldt tiltrådte  på Stockholms slott 6. oktober 2006, og regjeringen har vært en borgerlig flertallsregjering bestående av Moderata samlingspartiet, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristendemokrate,under navnet «Allians för Sverige». Senere i høst må Löfven skaffe flertall for sitt budsjett i Riksdagen, og er avhengig av Vänsterpartiets støtte. Vänsterpartiet, som tilsvarer SV i Norge, er kritiske til at private selskaper tjener penger på skoler og eldreomsorg. Socialdemokraterna og Miljöpartiet deler ikke dette synet.For å få flertall for sin rødgrønne politikk i Riksdagen, er Stefan Löfven avhengig av støtte fra minst ett borgerlig parti, og han nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna, som fikk 13 prosent av stemmene i valget, med størst fremgang i Skåne, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Rett valg av jagerfly

Avdøde partisekretær Håkon Lie i Arbeiderpartiet, kastet seg i inn i debatten om kjøp av nye norske kampfly til mer enn 60 milliarder kroner i 2008. Striden sto mellom svenske SAABs JAS Gripen og amerikanske Lockheed Martins Joint Strike Fighter. USA-vennen Håkon Lie ville  kjøpe svenske jagerfly, og statsminister Jens Stoltenberg fikk dermed en tøff motstander før regjeringen valgte det amerikanske jagerflyet F-35. Men Ukraina-krisen har vist at tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som tiltrer som generalsekretær i NATO 1. oktober, trolig hadde rett i sitt valg av jagerfly, skriver Nordens Nyheter.

 

Margot Wallstrøm blir Sveriges nye utenriksminister(Foto:Wikipedia)
Margot Wallstrøm blir Sveriges nye utenriksminister(Foto:Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*