Audun ZENg viser frem «Boka om gateavisa».(Foto: Harald Pettersen)

Graving og dokumentasjon av søppel fra Gro og Kåre. En viktig sak foran stortingsvalget i 1981? Neppe. Men saken fikk stor oppmerksomhet. – Gateavisa, landets kanskje mest alternative avis, speiler nå seg selv i en ny bok, svært stor og innholdsrik. «Alt mulig fra Gateavisa 1970 – 1986». Og er fortsatt levende, til glede for noen og ergrelse for andre.

Av: Harald Pettersen

Bakmennene bak stuntet om Gro og Kåre var noen progressive og velmenende unge mennesker, stort sett fra Oslos vestkant. En kollektiv redaksjon, mange studenter med side- og skeive blikk for det aller meste innenfor det bestående samfunnet. Noen hippier, noen anarkister, og enkelte raddisser. Andre med økologiske og grønne ideer, som forfektet anti-materialisme og bilfrie samfunn. Dette var unge intellektuelle, som representerte en subkultur. De stod ikke for den direkte og åpne «væpna revolusjonstanken», men forfektet og agiterte for alternative løsninger på mye av det «skeive» i samfunnet. Aksjonsform og virkemidler tok de altså i bruk gjennom det frie ord. Med snert og ironi ble saker presenterte som forannevnte søppel-dokumentasjon, debatt om fordeler og ulemper ved bruk av hasj, fri sex og anarkistiske tanker. Reportasjer ofte fulgte med frekke og pågående illustrasjoner og bilder.

Et dannet opprør

Fenomenet Gateavisa oppstod på begynnelsen av 1970-tallet. En gjeng ungdommer som samlet seg i en falleferdig bygård i Hjelms gate på Frogner i Oslo, og med behov for å skape et alternativ for motkulturelle bevegelser. Dette materialiserte seg i artikler og reportasjer som ble utført med snert og intellektuell nysgjerrighet til glede for noen, men kanskje til forargelse for de fleste. Det var samfunnets mangelfullhet, vår dobbeltmoral og svake sider skulle åpenbares og dokumenteres. Ofte til det overraskende og ubehagelige. Men du verden, både ironien og den analytiske formen var til stede, både morsom, uventet og interessant. Flere kalte både Gateavisa og dens medarbeidere for «dannete opprørere».

Oppsto på syttitallet

Fenomenet Gateavisa oppstod på begynnelsen av 1970-tallet. En gjeng ungdommer som samlet seg i en falleferdig bygård i Hjelms gate på Frogner i Oslo, og med behov for å skape et alternativ for motkulturelle bevegelser. Dette materialiserte seg i artikler og reportasjer som ble utført med snert og intellektuell nysgjerrighet til glede for noen, men kanskje til forargelse for de fleste. Det var samfunnets mangelfullhet, vår dobbeltmoral og svake sider skulle åpenbares og dokumenteres. Ofte til det overraskende og ubehagelige.

50 års tilbakeblikk

Vi som stod litt på sidelinjen i denne prosessen så både med skrekk og gru på hvordan disse raddisene boltret seg og tøyde redaksjonelle friheter og grenser for hva vi oppfattet som vedtatt normer og i det å «være varsom» (Ref. «Vær varsom plakaten» til Norsk Presseforbund). Og nå kan man altsåpresentere en meget innholdsrik og fysisk stor dokumentasjon om institusjonens første 50 år. Og som fortsatt lever sitt liv – nå med rundt to årlige utgaver.

«Alt mulig fra Gateavisa 1970-1986» er stor – et format på 25 x 37 cm., 536 sider og 3 kilo tung. Vi får også servert nyere stoff, skrevet av 15 tidligere redaksjonsmedarbeidere hvor det reflekteres over fordums tid, enten som hippier, militærnektere eller atommotstandere. Blant disse finner vi blant andre Thomas Hylland Eriksen, Christian Vennerød og avisens første redaktør Jan Bojer Vindheim. Alle disse, og en rekke andre, bidrar med å kaste lys over Gateavisas betydning innenfor en sosiokulturell retning, og setter den også inn i en tid og sammenheng representert ved personligheter som Jens Bjørneboe, Wenche Mühleisen, Ingvar Ambjørnsen, Johan Galtung, Jan Erik Wold og en rekke andre. I tillegg plasseres internasjonalt kjente figurer som Frank Zappa, Wilhelm Reich og John Lennon inn i den redaksjonelle kontekst.

Den foreliggende boken er redigert av to av Gateavisas sentrale redaksjonsmedlemmer, Audun Engh og Ulrik Hegnar. Den koster 600 kroner og er verd prisen. Her får man med seg 400 sider med utvalgte artikler fra de første 17 årgangene. Vi blir servert Gateavisas hjertesaker som anarkisme, rusmidler, spiritualitet, piratradioer, frie teatergrupper og økologisk livsførsel. I tillegg får man med seg flere kontroversielle valgplakater og tegneserier. Gateavisas 1. side nr. 3 fra 1976. Pris den gang ca. tre kroner.

Gateavisa fotografert av Harald Pettersen

Denne artikkelen har 2 kommentarer

  1. Takk for denne fine omtalen av «Alt mulig fra Gateavisa.no». Hvis noen ønsker å anskaffe boka: Den kan kjøpes ved bestilling i alle bokhandlere. Hvis man bestiller bok. fra meg får man på kjøpet et autentisk nummer av Gateavisa, nr. 3-1976, Der skrev vi bl.a. om Jens Bjørneboes begravelse. Forsiden til nummeret er gjengitt i artikkelen over. Jeg har i 45 år tatt vare på et restopplag av nummeret, og gir dem nå til kjøpere av boka. Boka koster 600 kr, inkludert porto. Betaling kan skje med Vipps eller overføring. Om du er interessert, send meg en epost: audun.engh@gmail.com .
    Man kan lese mer om innholdet i boka her: http://www.gateboka.no . Audun Engh, medredaktør av boka.

  2. Kristian Föyen Soltvedt

    Et MUST for absolutt alle som er engasjerte i verden rundt seg. Selv om artiklene, tegneseriene, plakatene etc. er utgitt for en god del år siden nå er «Alt Mulig fra Gateavisa 1970-1986» fortsatt skremmende aktuell på mange vis. Men- ikke minst er den en viktig historie-bok fra samfunnet vårt noen tiår-tilbake. Mitt tips: Löp og kjöp.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*