Laurence D.Fink er en meget  flink toppleder i det amerikanske investeringsselskapet lackRock, som samarbeider med oljefondeet( Foto: The Australian)
Laurence D. Fink er en meget flink toppleder i det amerikanske investeringsselskapet. BlackRock, som samarbeider med oljefondet( Foto: The Australian)

Vanguard kjøper konkurrent for milliardbeløp. Vanguard Natural Resources har inngått avtale om å kjøpe Eagle Rock Energy Partners for 474 millioner dollar i Vanguard-aksjer og overtakelse av Eagle Rocks gjeld på 140 millioner dollar, ifølge en melding torsdag kveld. Oppgjøret tilsvarer en premie for Eagle Rock på rundt 24 prosent basert på sluttkursene torsdag. Oljefondets amerikanske partner BlackRock er en av de store eierne i Vanguard Group, og en sentral aktør i internasjonal oljeindustri, skriver Nordens Nyheter i en analyse.  Amerikanske Vanguard Group er sentral på eiersiden i de store oljeselskapene, der investeringsselskapet BlackRock og Norges Banks Investment Management spiller en sentral rolle. Exxon Mobbile, Chevron,  Sclumberger og Conoco Phillips er en gruppe selskaper med  Vanguard som største eiere. Oljefondet, Vanguard og BlackRock er største eiere i britiske BG Group. som overtas av Royal  Dutch Shell. Dermed er det liten finanselite som styrer de store oljeselskapene, som har meget betydelig virksomhet på den norske kontinentalsokkelen. Dette  gjelder Conoco Phillips Exxon Mobile, Chevron og Schlumberger.

Satser førti milliarder

Eagle Rock er et amerikansk E&P-selskap med eiendeler i blant annet Øst-Texas- og Permian-områdene. Det har også eiendeler i  prospekter som SCOOP og STACK i Oklahoma. Vanguard har drift i de fleste av områdene hvor Eagle Rock har eiendeler.  Paal Kibsgaard (47) er CEO og konsernsjef i Schlumberger NV. Han er også medlem av Board of Directors at Schlumberger NV.
Han er utdannet sivilingeniør fra Norwegian University of Science & Technology. Det statlige norske oljefondet satser  21,3 milliarderkroner i Exxon   Mobile i henhold til  NBIM`s beholdningsverdier for 2014. I amerikanske Chevron satser oljefondet 12,2 milliarder kroner. i Conocophilips satser fondet 5,7 milliarder. Dermed satser oljefondet nærmere førti milliarder kroner i de nevnte selskapene,der Norges Banks amerikanske partner BlackRock er sentrale på eiersiden.Norges Banks Investment Management,  er dominerende miniritetsaksjonær i amerikanske BlackRock,somer en av de » fire store invvesteringsselskapene i USA», skriver NordicNews.

Konssernsjef Pål Kibsgård(47) i  Schlumberger er en "ukjent" normann i internasjonal oljeindustri( Foto.Flickr/ Schlumberger)
Konssernsjef Pål Kibsgård(47) i Schlumberger er en «ukjent» normann i internasjonal oljeindustri( Foto.Flickr/ Schlumberger)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*