CEO Jeff Bezos i Amazon kommer til Norden (Foto: Youtube)

President Donald Trump vil stenge kinesiske selskaper ute fra vestlige markeder, Han har en vanskelig oppgave foran seg, fordi mange kinesiske IT-gigantene er registert på Bermuda og Cayman Islands. Nordens Nyheter har i flere artikler vist at en majoritet av kinesiske selskaper på oljefondets investeringsliste i Hong Kong, er registert i skatteparadis som Bermuda og Cayman Islands. Det vil være i strid med amerikansk liberalisme og fri konkurranse om Trump forsøker å stoppe de kinesiske selskapene på global basis. Konsernsjef Jeff Bezos satser nå for fullt på kjøpekraftige markeder som Sverige og Norge. Det norske oljefondets verdi nærmer seg 10 300 millliarder kroner, på et marked som ikke er katastrofalt rammet av korona-pandemien.

Jacob Wallenberg(t.v.) og CEO Johan Forsell i Ericsson(Foto: InvestorAB)

Ericsson løfter

Svenske Ericsson er på fremmarsj med Johan Forsell som ny konsernsjef og selskapet har steget i verdi på børsen første halvår. Sverige faller mellom to stoler, selvom Ericsson ikke har problemer på markeder hverken i Kina eller USA av politiske grunner, med Jacob Wallenberg jr. Som styreleder i Investor AB, som er hovedaksjonær i Ericsson AB. Tidligere konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas er styremedlem i svenske Ericsson AB.Oljefondet er sjette største eier i svenske Ericsson, med en eierandel på 2,75 prosent. Største eier er Cevian Capital med 8,04 %. Oljefondet og Black Rock(Vanguard) har en samlet eierandel på 4,19 prosent i Ericsson.

Har forlatt tanken

President Donald Trump har forlatt tanken om å forby ByteDance, som er ungdommens nettsted med millioner av besøkere. Trump pålegger de amerikanske IT-selskapene å samarbeide med kinesiske ByteDance. Det norske oljefondet satser ifølge Norges Banks beholdningsverdier 51,9 milliarder kroner i kinesiske Ali Baba, som er konkurrent til Amazon. Dermed eier 1,06 prosent av et kinesisk selskap som juridisk er registert på Cayman Islands. Tencent Holding Ltd. Har fått 34 milliarder kroner i aksjekapital av oljefondet. Dette selskapet har en markedsverid på over 5oo milliarder kroner, og Norges Bank eier 0,84 prosent av selskapet. Kinesiske Huawei, som ikke har falt i den amerikanske presidentens smak, eies av sine ansatte, i praksis betyr det den kinesiske stat. Amerikanske Apple har nå en markedsverdi på 120 milliarder kroner(eier 1,02 %). Apple, Microsoft, Alphabet og Cisco er også noen av oljefondets store investeringer.

Netthandel en trussel

Svensk BNP har falt med 10,6 i siste kvartal med en arbeidsløshet på 500.000. Sverige er nå det eneste landet i EU som ikke har fått ned arbeidsløsheten ifølge finansminister Magdalena Andersson. Men de andre EU-landene hadde større BVNP-nedgang enn svenskene. Nå planlegger amerikanske Amazon Com. Inc. å etablere seg med en « sajt» i Sverige og Norden, ifølge Sveriges Radio/Ekot. Etter det Nordensnyheter erfarer etablerer Amazon seg i Sverige i år, mens man satser på det norske markedet neste år. Nå tror man at konsernsjef og grunnlegger av Amazon, Jose Bezos kan få tilbake optimismen i Norden. Men netthandel vil være en trussel mot de etablerte butikkene.

Kinesiske stat eier Huawei

Vi bringer her Huawei s eiere ifølge ànalyseselskapet 4-traders ferske oversikt.

Amerikanerne v il stoppe kinesiske Huawei(Foto: Huawei)
Shareholders Name Equities % Hangzhou Dinglong Enterprise Management Co., Ltd. 76,544,114 10.9% Qiang Fu 34,615,062 4.93% Pan Jing Tang 29,138,583 4.15% Qun Zhu 18,051,180 2.57% Huzhou Zhongzhi Zeyuan Investment Management LP 15,613,582 2.23% Huzhou Rongcheng Investment Management Partnership LP 15,612,412 2.23% Huzhou Zetong Investment Management LP 15,612,412 2.23% Huawei Culture Co. Ltd. ESOP 5,180,278 0.74% Hai Yan Ren 3,582,677 0.51% The Vanguard Group, Inc. 699,640 0.100%

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*