Styreleder Carl Henric Svanberg er styreeleder i Volvo AB og i British Petroleum. Han er anklaget av SVT for at Volvo Ab ikke har betalt skatt på ti år( Foto: Volvo AB)
Styreleder Carl Henric Svanberg er styreleder i Volvo AB og i British Petroleum. Han er anklaget av SVT for at Volvo AB ikke har betalt skatt på ti år( Foto:Volvo AB)

Fredag morgen ble det kjent at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Det norske oljeselskap og det britiske oljeselskapet BP fusjonerer. Fusjoneringen skjer ved at Det norske oljeselskap kjøper BPs norske virksomhet for 10,8 milliarder kroner. Selskapet får navnet Aker BP, skriver Dagens Næringsliv. BP bytter fat mot fat, ikke fat mot dollar eller kroner. Styreleder i BP er svenske Carl Henric Svanberg. Les mer på nordensnyheter.com

Betaler lite skatt

Oljefondets to største svenske investeringer, Volvo AB og Svenska Cellulosa AB, har ikke betalt skatt i Sverige på ti år, melder SverigesTelevision. En ny gjennomgang viser at flere av de største selskapene i Sverige, inkludert Volvo Personvagnar(eid av  kinesiske Geely)og AB Volvo(Norges Bank tredje største eier), betaler lite eller ingen selskapsskatt. SVT har bedt om informasjon fra det svenske Skatteverket og har analysert landets 20 største selskaper og funnet at bedriftene til sammen eier over tusen selskaper.

Følger svensk lov

Skogbruk og hygiene-konsernet SCA har ikke betalt ingen selskapsskatt i Sverige siden 2006, viser SVT gjennomgang av hvor mye svenske selskaper betaler i skatt. Etter gjennomgangen av de 20 største gruppene i Sverige viser det seg at åtte av ti selskaper ikke har betalt noe, eller svært lite selskapsskatt for året 2014. Ett av dem er skogbruk- og hygiene selskapet SCA der den norske staten gjennom oljefondet er nest største eier. Konsernsjef Magnus Roth i SCA sier i et interju med SCA at han følger sensk skattelov. Konsernsjef Martinlundstedt i Volvo A bekrefter overfor SVT at selskapet har innbetalt store beløp i skatt

Lovlige frdrag

Av de 20 svenske gruppene, er det åtte selskaper og som skattemesig er urdert til null (data revidert gjelder til 2014 som er sisten tilgjengelige data). Dette er SCA, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF (som grunnla Volvo 90 år siden), Skanska og personbilprodusentenVolvo Car Corporation (Volvo Car Corporation) og AB Volvo (Volvo Group), der oljefondet er storaksjonær, produserer lastebiler, busser, ulike typer anlegg og båtmotorer. Selskapene som nå «identifiseres som skattesnytere» av SVT sier imidlertid at de følger den svenske skatteretten, og dersom det er lovlig å betale nullskatt sågjør selskapene det. Volvo Cars konsernsjef Hakan Samuelsson sier til SVT at man ikke driver med noen skatteplanlegging, men at man benytter seg a lovlige fradrag. Flere av de identifiserte selskapene sysselsetter tusenvis av mennesker, der en liten del av salget skjer i Sverige. For eksempel, sier Sandvik at 96 prosent av sitt salg er plassert i utlandet, mens en stor del av produksjonen foregår i Sverige.

Betaler mer skatt

Noen av selskapene sier til ST at forholdet er i endring. Skanska vil i 2015 være et av de selskapene som betaler mest skatt i Sverige og AB Volvo og Securitas håper å begynne å betale skatt i Sverige starter i år.SVT har vært i kontakt med den svenske finansministeren på grunn av informasjon som fremkom etter gjennomgangen:

– Det vi ser er at multinasjonale selskaper i gjennomsnitt betaler lavere skatt enn små og mellomstore bedrifter, Det er klart at man blir sint, sier finansminister Magdalena Andersson (S) til SVT. Det er store selskaper i Sverige som betaler store summer i skatt hvert år. Eksempler på slike selskaper er Hennes & Mauritz som i 2014 betalte 2,7 milliarder, og den svensk-finske storbanken Nordea som betalte 1,7 milliarder svenske kroner i skatt. Norges banks Investment Management er tredje største eier i svenske Volvo AB,og eier 5,03 prosent av selskapet. Sammen med lack Rocks samarbeidspartner The Vanguard Group, har gruppen 6,9 prosent og er dermed største aksjonær i Volvo AB. I Svenska Cellulosa er Norges Banks Investment Management(NIM) som nevnt nest største eier med 5,7 prosent etter ABIndustrivärden som eier 9,5 prosent. Dette selskapet eies av Svenska Handelsbanken. Det utenlandske eierskapet i SCA har økt fra 43% i 2008 til 64% I 2015, skriver Nordens Nyheter.no i en analyse

Konsernsjef Magnus Groth er beskyldt av SVT for ikke å ha betalt skatt på ti år. Norge er nest største eier i SCA( Foto: Svenska Cellulosa)
Konsernsjef Magnus Groth er beskyldt av SVT for ikke å ha betalt skatt på ti år. Norge er nest største eier i SCA( Foto: Svenska Cellulosa)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*