Konsernsjef Rickard Gustafsson(Foto:Sasgroup.com)

Flyselskapet dundrer til med to milliarder svenske kroner i resultat før skatt i sitt regnskapsmessige tredje kvartal. Dette er et av de sterkeste resultatene i SAS’ historie, til tross for høyere drivstoffkostnader og operative utfordringer. SAS tjente 2,1 milliarder svenske kroner på driften i selskapets tredje kvartal, som strekker seg fra 1. mai til 31. juli. Det fremgår av selskapets kvartalsrapport fredag.

-Jeg ber rammede passasjerer om unnskyldning og vil takke våre engasjerte kolleger for arbeidet de har gjort med å ta hånd om kundene våre, skriver SAS-sjef Rickard Gustafson i en kommentar på nettstedet SASGroup.net

På forhånd hadde fem analytikere i snitt ventet et driftsresultat på drøyt 1,8 milliarder svenske kroner i kvartalet, ifølge TDN Direkt.

Tretten mrd. i omsetning

Omsetningen ble på 13,1 milliarder kroner i kvartalet, mens analytikerne ventet 12,2 milliarder kroner. Resultat før skatt ble på 2,0 milliarder svenske kroner, mens analytikerne her ventet like under 1,8 milliarder kroner.
SAS oppjusterer nå utsiktene for hele regnskapsåret 2017/18 til et resultat på rundt to milliarder svenske kroner. Hittil har selskapet sagt at det venter et resultat før skatt og engangsposter på linje med året før, på mellom 1,5 og to milliarder svenske kroner.

SAS-konsernet tjener penger igjen(Foto.SAS)

Dyrere drivstoff

Flybransjen er under press som følge av høyere oljepris. Siden i fjor sommer har oljeprisen steget fra 45 til over 75 dollar fatet, og det påvirker også én av de største enkeltkostnadene til flyselskapene. SAS har klart å utsette store deler av den negative effekten fordi det låste prisen for nesten hele årets forbruk til en fastpris sist vinter.

Derimot vil høyere oljepris påvirke kostnadene gradvis mer utover høsten, og det kan gi dyrere billetter for forbrukerne.

SAS opplyser nå at selskapet har sikret 51 prosent av det ventede drivstoff-forbruket for de neste 12 månedene, per 31. juli.

– Den positive resultatutviklingen er et resultat av en fremgangsrik sesongtilpasning av nettverket, forbedret kundetilbud og forbedret effektivitet, skriver konsernsjef Rickard Gustafson i kvartalsrapporten.

– Dessverre var regulariteten vår og punktligheten lavere enn normalt på grunn av operasjonelle utfordringer i kvartalet. Utfordringene handlet hovedsakelig om personalmangel, tekniske problemer, forsinkelser innen europeisk flyveledelse og sene leveranser av fly fra Airbus, opplyser han.

Ruter innstilt

SAS leverer overskudd etter en sommer hvor både selskapet og ledelsen har måttet tåle refs etter unormalt mange kanselleringer og forsinkede fly. Problemene har skyldes en bemanningskrise, særlig i det nye datterselskapet SAS Ireland, som har fly og mannskap stasjonert på Heathrow-flyplassen i London og i spanske Malaga.

Eksponeringen mot dollar er sikret med 49 prosent av forventet dollarunderskudd de neste 12 månedene, skriver SAS på nettsiden SASGroup.net.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*