President og CEO Hans Westberg i Ericsson, dras opp av lisesinntekter fra Apple(Foto: Bloomberg)
President og CEO Hans Westberg i Ericsson, dras opp av lisesinntekter fra Apple(Foto: Bloomberg)

Svenske Ericsson la en bedre kvartalsrapport for fjerde kvartal 2015. Resultatforbedringen kommer fra høyere salg, og kostnadsbesparing etter en avtale med Apple om betaling for bruk av Ericssons patenter. Tirsdag kom IT-giganten Apple med rapporten for de tre siste månedene i 2015. CEO Tim Cook i Apple kom samtidig med en dyster prognose for salg av iPhone i år. Men Apple har aldri hatt så høy likviditet som siste kvartal ifjor. Norges Banks Investment Management og amerikanske BlackRock er tilsammen største eier av B-aksjer i Ericsson, og eier 4,83 %. Amerikanske Dodge & Cox, er nest størst med 3,79 prosent. Wallenbergs Investor og Industrivärden(Handelbankem) har 21,5 respektive 20 prosent av A-aksjene i Ericsson. Oljefondet har investert nær 6 milliarder kroner i Telefonaktioebolaget LM Ericsson, og i amerikanske Apple, som er en av fondets største tinvestereinger, har NBIM invester 36 milliarder kroner.

Går langt bedre

Ericsson melder at salget økte med 8% fra året før. SalgI Nord-Amerika var bra og salget av 4G i Fastlands-Kina tok seg opp etter et svakt tredje kvartal. En avtale om betaling for global patentlisens ble altså signert med Apple. Ericssons globale kostnads- og effektiviseringsprogrammet går i henhold til planen, og bidrar til å senke driftskostnadene fra året før. Driftsmarginen økte til 15% (9%) fra året før med forbedringer i alle segmenter. Ericsson rapporterer at salget økte med 8% ifjor. Salgsvekst i India, Nord-Amerika og Kina, men med lavere salg i Japan, Russland og Brasil. Salg, justert for sammenlignbare enheter og valuta, ble redusert med 5%, mens lisensinntekter økte fra SEK 9,9 millioner til SEK 14,4 millioner. Driftsresultatet, eksklusive restruktureringskostnader, økte til SEK 26,8 (18,3) med forbedringer i alle segmenter.

Rekorder tross alt

– Det er ikke så ille som det kan se ut, sier IT-analytiker Bryan Ma til Bloomberg, og han henviste til så på kvartalstall som gikk både opp og ned. Hvis vi tar den såkalte dårlige nyheter først, hadde Apple den svakeste økningen i salget av iPhones siden telefonen ble lansert i 2007. Apple solgte 74,8 millioner iPhones i siste kvartal i et avvikende regnskapsår. Tim Cook frykter altså fallende salg av iPhone i løpet av inneværende kvartal, som i såfallvil være være første gang siden 2007. Bedre var det på resultat og inntektssiden. Inntektene til Apple steg med nesten to prosent, til drøyt SEK 155 milliarder, og økte omsetningen med 1,7 prosent,.

Likviditetsrekord

Tallene betyr altså kassarekord for Apple for et enkelt kvartal.IPhone står for to tredjedeler av Apples inntekter, derfor er det ikke regnet som noen stor katastrofe at inntektene fra iPad falt med 56 prosent, og antall telefoner som selges redusert med 25 prosent i løpet av kvartalet. Flere kommentatorer sier det er klart modell av Iphone6 ​​modell er en mellomgenerasjon og at trykket vil bli enda større når de nye iPhone 7 lanseres i høst.Selv om Apple-aksjen falt litt i børs for handel, er det ingen som tror at det er i utgangspunktet ingen grunn til bekymring for verdens mest verdifulle selskap. Bryan Ma peker henviser til slutt til Apples enorme kapitalstørrelse og konstante innovasjon som gir misunnelsesverdig høye marginer og nye jobber.

Salget utenfor uSA

Apple presenterte i oktober selskapets resultater for fjerde regnskapskvartal i 2015, som ble avsluttet 26. september 2015. Selskapet hadde driftsinntekter på 51,5 milliarder dollar i kvartalet og et netto overskudd på 11,1 milliarder dollar, eller 1,96 dollar per utvannet aksje. Til sammenligning var driftsinntektene for tilsvarende kvartal i fjor på 42,1 milliarder dollar og nettooverskuddet på 8,5 milliarder dollar, eller 1,42 dollar per utvannet aksje. Bruttomarginen var på 39,9 prosent, mot 38 prosent i samme kvartal i fjor. Salg utenfor USA utgjorde 62 prosent av driftsinntektene for kvartalet.

Tim Cook i Apple betaler for bruk av Ericsson-teknologi( Foto: Apple)
Tim Cook, president og CEO  i Apple betaler for bruk av Ericsson-teknologi(Foto: Apple)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*