Avansert helseapper nå også for leger og sykehus (Ill: informationweek.com)

Idag annonserte Apple utgivelsen av de aller første appene laget ved hjelp CareKit, en åpen programvareplattform som lar utviklere lage iPhone-apps som kan hjelpe folk håndtere ulike medisinske tilstander og dele informasjon med sine leger. Blant de fire appene som ble sluppet i dag, er en som hjelper brukerne med å administrere sin diabetes, og en som folk kan bruke til å oppdage symptomer på depresjon.

For Apple signaliserer dette selskapets første virkelige skritt inn i det ekte helsevesenet, i motsetning til vitenskapelig forskning eller enkel helsesporing. Men siden leger fortsatt ikke har begynt å bruke samsnakkende elektroniske pasientjournaler i stor grad , er det uklart hva slags innvirkning CareKit vil ha på helsesektoren som helhet.

Medisinsk oppfølging på IPhone (Foto: Onedrop.today)
Medisinsk oppfølging på IPhone (Foto: Onedrop.today)

CareKit har noen likheter med HealthKit, plattformen som lar utviklere å benytte seg av iPhone-sensorer for å samle ulike helseberegninger, og ResearchKit, som gir forskerne muligheten til å rekruttere deltakere til vitenskapelige studier gjennom iPhone-apper. I likhet med sine forgjengere, lar apper som bruker CareKit folk spore sitt aktivitetsnivå, vekt, og/eller sitt matinntak. Men CareKit er ikke konstruert for forskning eller for enkel helsesporing. I sin kjerne er plattformen rettet mot folk som ønsker å holde styr på spesifikke symptomer eller deres medisinske fremskritt. Men den største forskjellen er dette: CareKit apps er ikke bare for forbrukerne. De er også designet for å være attraktive for leger som kanskje ønsker å holde et øye med sine pasienter eksternt.

Apple lanserer CareKit rammeverket for alle utviklere i dag. Den tillater integrering av fire helsehåndterings-«moduler» i en app. En av disse modulene lar utviklere inkludere et avsnitt for pasientbehandlingsplaner, for eksempel en interaktiv post-kirurgisk omsorgsplan. En annen modul brukes for symptommålinger. De to siste er brukt for å kommunisere med en persons helseteam, og gir brukerne innsikt i hvor godt en behandling fungerer basert på sine egne svar og deres fremgang over tid.

CareKit app fra Onedrop (Foto: One Drop)
CareKit app fra Onedrop (Foto: One Drop)

«Jeg tror det er fremtiden,» sier Arthur Caplan, en biomedisinsk etikk-spesialist ved New York University. Apps som hjelper mennesker å håndtere sin helsetilstand, og gir informasjon til sine leger eller sykehus er nesten uunngåelig – og det er ikke en dårlig ting, sier han. Men Apple kan oppleve at systemer for helsetjenester er forskjellig fra noen av de andre feltene det har forsøkt å gjøre noe med. «Den største utfordringen vil være kvalitetskontroll og å overbevise leger til å bruke disse programmene,» sier han. Leger har en tendens til å være skeptisk til alt teknisk som kan redusere tiden pasientene har med leger ansikt til ansikt, og «leger er ikke de mest teknisk kunnskapsrike folk,» sier han. «Så jeg tror Apple bør rådes til å gå sakte frem.»
Gitt den private informasjonskarakter på data som registreres i disse programmene, har Apple lagt spesiell vekt på kvalitetssikring av CareKit programmer i App Store. Retningslinjer for appinnlevering inkluderer en klausul som forbyr utviklere fra å dele brukerinformasjon med tredjeparter for markedsføring eller data-mining formål, og hver app skal gi retningslinjer for personvern. Apple vil også avvise alle apps som gir brukerne en diagnoser eller behandling råd uten myndighetsgodkjenning. Men det ser ut til at byrden av brukerens sikkerhet vil fortsatt falle på hver app-utvikler. Av de tre selskapene som lanserer CareKit apps i dag, har alle informert om at data som er lagret på deres servere er anonymisert, mens personlig identifiserbare opplysninger er lagret lokalt på folks telefoner. Men om disse tiltakene – og Apples siste krypteringsvinner mot FBI – vil være nok til å lokke brukere til å bruke apps, er en annen sak helt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*