Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre varsler ny kurs. En start bør være skifte parti-navn. Dette kan gi Ap en mer moderne ideologisk plattform som også nye velgergrupper lettere kan identifisere seg med. Arbeiderpartiet bør også løse opp båndene til LO, skriver Harald Pettersen i en politisk kommentar.
Arbeiderpartiets klassiske tilhørighet og ideologiske ståsted med klassebekjempelse og paroler om åtte timers arbeidsdag og lik lønn for likt arbeid, stod sterkt og var rettferdige krav da partiet ble stiftet i Arendal i 1887. En klar appell til arbeiderklassen har også gjennom alle år senere har preget partiet og dets allianser. Og sikkert med rette. Men i dag bør slike bindinger og ideologi være historie. Et skifte av navn bør være en god start på nye politiske veier og en dynamisk tilpasning til dagens politiske landskap.
Moderne tider
Våre to naboland har tatt konsekvensene av dette. Sverige og Danmark har gått vekk fra ”arbeidertilknytningen”, og bruker sosialdemokratene som metafor for deres politiske ståsted. Allerede på 1920-tallet blåste det frisk i Sverige om man skulle være et arbeidernes klasseparti eller ”hele folkets parti”. I dag betegnes partiet bare som Socialdemokraterna, eller ”Sosserna” – i Danmark Socialdemokraterne. Eneste parti her hjemme som har gått gjennom en slik prosess er Senterpartiet. Her ble navnet endret i 1959 – fra Bondepartiet. Også dette for å markere ønsket å være på parti for folk flest – med ideologisk forankring i sentrum av norsk politikk.
Ny politikk – nytt signal
Jonas Gahr Støre ble historisk da han nylig ble valgt til nye leder av Arbeiderpartiet. Selv var han raskt ute og varslet en ny kurs for, uten å røpe egentlig hva dette vil innebære. Gahr Støres bakgrunn, som ”ikke ekte født av arbeiderrørsla”, snarere tvert imot, en mann fra beste vestkant og til og med millioner på bok. Han karakteriseres endog som eksempel på omvendt klassereise. Dette falt nok en den innerst harde kjernen av partiets mest trofaste litt tungt for brystet, men det var likevel ingen tvil om hans kandidatur og valget på landsmøte nylig.
I et land hvor begrepet ”arbeider” så å si ikke er eksiterende, og hvor så godt som samtlige av de mål som var kampsaker for bevegelsen er historie i dag. Her bør det legges opp til ikke bare ny politisk kurs og nye politiske linjer. Gahr Støre og resten av mannskapet må identifisere en ideologisk plattform for de nye grupper innen samfunnet som den sosialdemokratiske grunnidé har appell til. Den nye partilederen står jo nettopp fram som levende eksempel på disse nye velgergruppene. Navn gir identitet. Det gir også et viktig signal om både forankring og veien videre. Dette er noe av det mest grunnleggende det nye styret i Arbeiderpartiet kan og bør ta fatt på.
KOMMENTAR AV HARALD PETTERSEN