Altea Hills, Alicante Spania(Foto: Mynewsdesk)

Med alle Covid-19 restriksjonene i 2020 så var det ingen stor overraskelse at det var nedgang i antall boliger solgt til utlending i Spania, men markedet holdt seg overaskende bra med 46 303 transaksjoner, en nedgang på 26%. Så lang i 2021 har markedet generelt i Spania kommet sterkt tilbake og mange steder opplever man prisoppgang. Prisveksten er delvis drevet av utenlandske kjøpere som i snitt betaler 23 000 kroner per m2, mot 15 000 kroner per m2 for spanske boligkjøpere.

Ikke overaskende bruker kjøpere fra Skandinavia mye penger på ferieboligen. Enkelte datakilder operere med 54 000 m2 for svensker og 47 000 m2 for nordmenn, men offisielt er tallet på landsbasis 22-25 000 per m2. Forskjellen kan forklares med lokale variasjoner, kjøpere i Malaga (Marbella) betaler betydelig mer for boligen enn for eksempel boligkjørere i Alicante regionen.

Ser vi på antall solgte boliger så har Svenskene de siste årene kjøpt betydelig flere boliger i Spania enn nordmenn. I 2020 kjøpte svenskene 2 842 boliger i Spania, nordmenn 897 boliger. Sammenlignet med 2019 var nedgangen i antall norske boligkjøpere på 50%, svenskene hadde en nedgang på 25%. Nordmenn har den prosentvis desidert størst nedgangen i antall boligkjøp i Spania for 2020 sammenlignet med samtlige andre nasjonaliteter. Overraskende nok så er Britiske kjøpere fortsatt svært aktive i Spania og stod for 13% av alle boligkjøp for 2020.

Valencia er den mest populære destinasjonen for utenlandske boligkjøpere med 13 493 transaksjoner, etterfulgt av Andalusia med 9 443 transaksjoner.

Hva skjer framover?

Etterspørselen luksus eiendommer har eksplodert de siste månedene i Andalusia og Balearene (Mallorca, Menorca, Ibiza). Dette forklares med at mange flere jobber hjemmefra, Andalusia har også kuttet avgiftene ved boligkjøp kraftig ut året. Ser man på Alicante regionen så er det tydelige tegn på at etterspørselen også her øker, det bygges mye nytt og meglere melder om at nordmenn er på vei tilbake i markedet. Mange håper også på sikre seg en bolig til sterkt rabatert pris, men slik det ser ut per i dag så burde man nok ha kjøpt i 2020 om man ville sikre seg feriebolig til tilbudspris.

John Hegrenes grunnlegger av GetBueno(Foto: Mynewsdesk):

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*