Donald Trump and Xi Jangping in Osaka(Photo:Pixabye)

Forhandlingene mellom USA og Kina om en ny handelsavtale er tilbake på sporet. En årsak er at amerikanske konsumenter forstår at de selv må betale for økte tollsatser.

President Donald Trumps ga en positiv karakteristikk av møtet med Xi Jangping under G20-møtet i Osaka i Japan.Dette er ifølge Associated Press oppfatningen i Kina, som siterer Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua. Byrået melder at Trump og Xi ble enige om å utsette innføringen av eventuelt nye tollsatser, skriver NrK. En svensk finansanalytiker som vil være anonym, sier at amerikanske konsumenter forstår at de selv må betale økte tollsatser som følge av økt import fra Kina og Asia. Høyere toll fører til høyere priser på det amerikanske markedet.

De to lederne ble også enige om å gjenoppta forhandlingene om en handelsavtale. Toppmøtet mellom de to presidentene kan ha vært avgjørende i den stadig bitrere handelskrigen mellom verdens to største økonomier.

G 20-møtet i Japan ble vellykket igølge AP.

De to lederne slo an en forsiktig tone før møtet. USA og Kina har hatt et utmerket forhold. Men vil ønsker å få til noe som utjevner det når det gjelder handel, sa Donald Trump da møtet åpnet. Xi sa at at både USA og Kina tjener på samarbeid og taper på konfrontasjon.

Han har bekreftet at de skal drøfte Huawei, som USA har lagt ned forbud mot av nasjonale sikkerhetsgrunner. Det er meldt at Kina krever at alle restriksjoner på Huawei oppheves som ledd i en enighet om handel. Ekspertene mener det mest sannsynlige er at det blir enighet om en våpenhvile og fortsatte samtaler. Men markedene utelukker ikke et totalt sammenbrudd eller en overraskende enighet, gitt Trumps spontane og uforutsigbare natur. USA trapper opp handelskonflikten med Kina og øker tollen på varer til en verdi av nærmere 1800 milliarder kroner ifølge NrK. Trump varslet en tolløkning på varene fra 10 til 25 prosent i helgen, skriver NrK, noe amerikanske forbrukere til syvende og sist må betale, ifølge Nordic News.

President Donald Trumps krav om straffetoll dro børsene i verden ned(Photo: Pixabye)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*