(San Francisco) Lyft, Uber, Pinterest, Slack og Airbnb går på børs i samband med en ny amerikansk tekboom for mindre og mellomstore selskaper. San Francisco-selskapet Airbnb, med en markedsverdi på 31 milliarder dollars, melder om 6 millioner bestillinger før feriesesongen til sommeren. Selskapet kjøper i disse dager Hotel Tonight for 465 millioner amsdikanske dollars og går på børs i år eller neste år. En ny amerikansk lov, «Assembly Bill 5» sikrer ansatte i de nye selskapene fast ansettelse. Lyft(taxi), Uber(taxi) Pinterest(nyhetstjeneste med infografikk) bygger idag på franchise og innleie. Dermed tilbys sjåfører Lyft og Ubers fast ansettelse, ifølge San Francisco Cronickle. (Foto:Dara Khosrowshahi, CEO Uber, Flickr)

Til sammen er disse selskapene verdsatt til godt over 1.000 milliarder kroner. Det er mer enn bilprodusentene Ford, General Motors og Tesla til sammen, skriver E 24.

Nyrike amerikanske investorer er ofte usikre på om de skal selge eller sitte med aksjer i nye selskaper. Professor Hersh Shefrin, i faget behavioral finance på Santa Clara University sier ifølge Cronicle at investorene har en tendes til å sitte for lenge på aksjene i de nye selskapene.

Vokser sterkest

Sillikon Valley, som omfatter San Francisco og San Jose, har fortsatt sterk teknologisk vekst. Giganter som Apple, Microsoft, Google(Alphabet) og Amazon.com Inc med hovedkontor i eller nær området har en smitteeffekt. Nå vokser underskogen av selskaper en viser fersk studie fra Computer Technology Industri Associateon(TIA) som viser at 51.500 nye teknologijobber ble skapt i 2018. I New York og Los Angeles ble det til sammenlikning skapt 20.566 teknologijobber. Totalt er det nå 385.019 teknologijobber i Sillicon Valley (Nord-California) og 371.640 syd i USA`s nest største stat. Teknologiboomen smitter med mange børsintrodukasjoner(IPO`s).

Vekst noe ned

USAs økonomi vokste med 2,2 prosent i fjerde kvartal viser ferske tall fra amerikanske statistikkmyndigheter. Det er ned fra anslaget på 2,6 prosent, men i tråd med prognosene, ifølge Wall Street Journal. Veksten i teknologiselskapene er langt sterkere. Dermed vil nedgangen snus til oppgang fordi 35 prosent av nedgangen skyldes problemene i statsadministrasjonen i samband med fjorårets «lock-out» i statlige etater.

Innkjøpssjefindeksen (PMI) for industrien i USA var på 52,4 i mars, ifølge tall fra IHS Markit.

Dette er ned fra 53 i februar. Amerikansk PMI er nå på det laveste siden juni 2017. Nedgangen kommer med svakere vekst i produksjon og nye ordre, ifølge IHS Markit.

Boom for Levis Strauss

Klesgiganten Levi Strauss ble nylig børsnotert på New York børsen. Aksjekursen økte medd 32 prosent første første dag på Selskapet ble grunnlagt i San Francisco i 1853 av tysk-amerikansren Levi Strauss og Jacob Davis, født i Latvia. Kleskonsernet har idag mer enn 12 500 ansatte.

Selskapet ønsker å hente inntil 800 millioner dollar i forbindelse med børsnoteringen og vil i den forbindelse selge 36 millioner aksjer til en stykkpris på mellom 14 og 16 dollar. Denne kapitalen vil de bruke til videre oppkjøp. Selskapet har vært på børs tidligere og ble børsnotert første gang i 1971, men ble tatt av børs i 1985 etter et oppkjøp av arvingene.

Levi Strauss & Co. er altså et privat aksjeselskap som lager klær, og selskapet er mest kjent for sine blå jeans og den første patenterte var Levis 501 på 1890-tallet. Ifølge selskapets amerikanske nettsider hadde bedriften12 500 ansatte i 2015, hvorav 3 700 i Europa. Men det var en avtale mellom Strauss og Davis om å lage amerikanske arbeidsklær i 1873 som løftet selskapet. Nå går også andre amerikanske selskaper på børs i kjølvannet av optimismen i Sillicon Valley omkring nye tek-selskaper, skriver Nordic News.  Dara Khosrowshahi, som har tilhørt teknologimiljøet i Seattle, Washington er aktuell som Uber-sjef. Han tilhører teknologimiljøet i Seattle/ Silicon Valley , som konsernsjef Jeff Bezos i Amazon.com Inc.

Taxi fra Uber( Foto:Pixabeau)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*