Konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi, som var i Washington, D.C. for å motta prisen.

I natt mottok Agder Energi og Microsoft den prestisjetunge Innovative Star of Energy Efficiency-prisen i Washington for samarbeidet om å utvikle fremtidens strømnett.Agder Energi vant dermed en amerikansk prestisjepris for innovasjon.

– Vi er stolte over den anerkjennelsen for vårt innovasjonsarbeid prisen innebærer. Energimarkedene og måten kundene bruker strøm på endres raskt, og vi har som mål å ligge helt i forkant av endringsprosessene. Sammen med vår partner Microsoft har vi vist hvordan ny teknologi kan bidra til et mer effektivt strømnett. Derfor satser vi tungt på innovasjon, samarbeid og utvikling av nye løsninger, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi, som var i Washington, D.C. for å motta prisen.

Utdelingen samler bedrifter og organisasjoner fra hele verden for å hedre aktører  som har tatt en lederrolle i arbeidet med å utvikle innovative og effektive  energiløsninger. Agder Energi og Microsoft vant prisen for arbeidet med å bruke  skyløsinger og maskinlæring for å gjøre strømnettet smartere.

-Vi er stolte over å motta denne prestisjetunge prisen sammen med Agder Energi, sa Bert Van Hoof, konsernsjef Azure IoT, Microsoft.

-Det som startet som en liten pilot, som hadde til hensikt å skape et mer effektivt, fleksibelt og intelligent strømnett, har vokst til et sterkt partnerskap som fortsetter å drive innovasjon fremover. I dag bruker Agder Energi Azure Digital Twins for ytterligere å forbedre effektiv drift av sitt elnett, gjennom distribuerte energiressurser, enhetskontroller og prognoser. Denne typen partnerskap mellom teknologi og kunder kan raskt akselerere bærekraftige endringer i nesten alle sektorer, og Microsoft er glad for å spille en rolle i en fremtid som muliggjør dette, sa han.

I godt selskap
Prisen deles ut av Alliance to Save Energy, som består av ledere innen næringsliv, myndigheter, miljø- og forbrukerorganisasjoner. Alliansen promoterer arbeid for økt energieffektivitet for å oppnå økonomisk vekst, et renere miljø, og økt forsyningssikkerhet.

– Vi har sett enormt mange initiativer og innovasjoner innen energieffektivitet det siste året. Kveldens vinnere skiller seg ut ved at de virkelig utgjør en forskjell og leverer fantastiske bidrag, både økonomiske og energimessige, sier Jason Hartkle, president i Alliance to save Energy.

Alliance to save Energy har delt ut Energy Efficiency Awards i 26 år, og tidligere vinnere inkluderer blant andre IBM, Elon Musk, Schneider Electric, Lockheed Martin og Whirlpool.

Fremtidens strømnett
Samarbeidsprosjektet mellom Agder Energi og Microsoft har hatt fokus på hvordan ny teknologi kan skape en banebrytende smartnettløsning. Kunder som har fleksibelt forbruk vil kunne endre både når de bruker strøm og hvor mye de bruker, samtidig som de kan redusere de totale strømutgiftene sine. I tillegg vil løsningen binde ulike nivåer i strømnettet sammen, som eksempelvis mindre fornybare energi-produsenter med sluttkunder og markeder. Målet er å bruke strømnettet mer effektivt og sørge for et smartere nett i fremtiden.

Teknologien som er utviklet ved Engene har også ført til etableringen av NODES, som er en nøytral markedsplass der fleksibiliteten han omsettes i sanntid. NODES eies 50% av Agder Energi og 50% av kraftbørsen NordPool.

– Vi er stolte over den anerkjennelsen prisen innebærer, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi, som var i Washington, D.C. for å motta prisen.

Konsernsjef Satya Nadella Microsoft( Foto: Microsoft/Flickr)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*