CEO Ulrich Spieshofer i svensk-sveitiske ABB fikk en stor europeisk togkontrakt(Foto: ABB)

Stadler sikret ABB kontrakter på 580 millioner kroner for å bygge elektriske fremdrifts- og kraftsystemer til jernbaneoperatører i Sverige,Sveits, og Ungarn.

ABB, som har hovedkontor i Zürich, har rundt 132.000 ansatte globalt, og rundt 2.300 ansatte i Norge. Oljefondet og amerikanske BlackRock er tilsammen en av de tre største aksjonærene i ABB.

Ordrene selskapet har sikret seg fra den sveitsiske togprodusenten Stadler inkluderer ABBs fremdriftsteknologi for 33 dobbeltdekkertog til svenske Mälab, som transporterer pendlere vest for Stockholm. Fremdriftssystem for i alt 26 nye tog i Sveits, samt ti nye tog i Ungarn er også inkludert i kontrakten ifølge NTB.

Fremdriftssystemene skal gi mer kraft og økt pålitelighet, spesielt under barske, nordiske vinterforhold.Systemene omformer strøm og spenning fra kjøreledningene til togets fremdriftssystem og mating av kraftsystemene om bord.

Store eiere

Det norske oljefondet har en betydelig aksjepost i ABB og fondet er idag totalt på 7500 milliarder kroner. Fondet består av 60 prosent aksjer, 35–40 prosent rentepapirer og inntil 5 prosent eiendom. Investeringene er spredt globalt utenfor Nog eier 1,66 prosent.  Sammen med Amerikanske BlackRock er Norges Banks oljefond en av de tre største aksjonærene i ABB.  Oljefondet har investert 6 milliarder kroner i ABB.

Fondet eksponeres bredt mot de internasjonale markedene for aksjer, rentepapirer og eiendom. I tillegg eksponeres fondet mot risikofaktorer som forventes å gi høy avkastning over tid. Fondet investeres også i utvalgte sektorer og selskaper som forventes å gi en god langsiktig avkastning, skriver Nordens Nyheter.

Har avdekket svindel

Det svensk-sveitsiske industrikonglomeratet ABB har avdekket en «sofistikert kriminell svindel» i sitt sør-koreanske datterselskap, ifølge en melding fra selskapet onsdag . Konsernsjef Ulrich Spiesshofer varsler at konsernets reviderte årsapport for 2016 vil offentliggjøres senest 16. mars som følge av mistankene om svindel.

«Økonomidirektøren ved det sør-koreanske datterselskapet er mistenkt for å ha forfalsket dokumentasjon og samarbeidet med tredjeparter for å stjele fra selskapet», heter det i meldingen.

I alt skal det dreie seg om underslag og uregelmentære overføringer som vil gi selskapet et tap før skatt på rundt 100 milllioner dollar, rundt 840 millioner kroner, i det allerede offentliggjorte og ureviderte årsregnskapet for 2016.

ABB mistenker at selskapets økonomidirektør (treasurer) i Sør-Korea står bak ugjerningene, som ble oppdaget etter at vedkommende forvant sporløst 7. februar i år.

«Selskapet iverksatte øyeblikkelig en full etterforskning i Sør-Korea og engasjerte uavhengige granskere og juridiske rådgivere og samarbeider med politimyndighetene. ABB arbeider med lokalt politi i etterforskningen og Interpols involvering», heter det.

«Selskapet har sjekket og dobbeltsjekket saldoene i  globale bankkonti, og kan bekrefte at denne situasjonen er begrenset til Sør-Korea», skriver Dagens Næringsliv.

 

Konsernsjef Ulrich Spieshofter i ABB(Foto: ABB)

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*