President Barrack Obama sa i sin årstale for 2016 at USAs økonomi er verdens sterkeste og avviste påstander om at landets økonomi er på hell. Han la til at målet har vært en økonomi som fungerer bedre for alle. Og USA har gjort fremskritt, og vi må fortsatte på samme vei, sa USA`s president, som fikk ros av sine egne og kjeft av republikanerne. Nå møtes verdens toppledere  i Davos i Sveits for å diskutere global  økonomi.

Obamas fire hovedtemaer i talen var fire hovedtemaer:

 • Å gi folk rettferdige økonomiske muligheter,
 • Å bruke teknologi for å takle  utfordringer som klimaforandringer,
 • Å holde USA trygt til tross for den dypt splittede politiske situasjonen mellom republikanere og  demokrater.

– En av de få tingene jeg angrer i min presidenttid er at mistenksomheten mellom partiene har blitt verre og ikke bedre. Det er ingen tvil om at en president med ferdighetene til Lincoln eller Roosevelt kanskje bedre kunne ha bygd  bro over splittelsen, og jeg garanterer at jeg vil forsøke å gjøre ting bedre så lenge jeg er i Det hvite hus. Men jeg kan ikke gjøre dette alene, sa Obama.

Splittet amerikansk politikk

Publikum i Representantenes hus svarte med å vise med all tydelighet hvor splittet amerikansk politikk er. Mens Obamas tilhengere og demokratene jublet og klappet høylytt, satt mange republikanere tause. Noen buet også på enkelte tidspunkter.

– Jeg synes det var en strålende tale. Et av poengene hans som beveget meg veldig var at han oppfordret alle til å engasjere seg i politikk og ikke la milliardærer og særinteresser få ta mer kontroll, sier den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders til CNN.

– Takk president Obama. Sju år med framgang. Vi trenger å bygge videre, ikke gå bakover, skriver Hillary Clinton på Twitter.  Andre demokrater beskrev talen som historisk, og som en tale som kan befeste Obamas ettermæle. Hardest gikk talen utover Donald Trump og hans uttalelser om å nekte muslimer adgang til USA, men også uttalelser fra Ted Cruz om å «teppebombe IS» og Chris Christies beskrivelse av situasjonen med IS som «tredje verdenskrig» ble referert til av Barrack Obama.

Valg i november

I Iowa leder Texas-senator Ted Cruz (28 prosent) med fire prosentpoeng mot Donald Trump (24 prosent) – innenfor meningsmålingens feilmargin. De to er etterfulgt av Florida-senator Marco Rubio og kirurgen Ben Carson med henholdsvis  13 og 11 prosent i Republikanernes valgkamp.   Meningsmålingen tar her for seg sannsynlige deltakere ved nominasjonsmøtene. Medregnet potensielle deltakere, leder Trump med to prosentpoeng på Ted Cruz.  For Demokratenes del er det to navn som gjelder: Hillary Clinton og Vermont-senator Bernie Sanders.

I Iowa har Hillary med 48 prosents oppslutning bare et forsprang på tre prosentpoeng på sosialdemokraten Sanders. Medregnet potensielle deltakere leder hun med seks prosent.

I New Hampshire leder Trump klart blant republikanerne med en oppslutning på 30 prosent. Der er mannen som har utfordret Trump mest på meningsmålingene den siste måneden, Ted Cruz, helt nede på fjerdeplass med ti prosent.

Denne artikkelen har 1 kommentar

 1. Nils Petter Tanderø

  Herr redaktør!
  Jeg må si at artikkelen om president Barrack Obamas årstale for 2016 i Nordic Newws er meget god. Den øvrige pressen i Norge fokuserer på republikanernes usaklige kritikk av Obama. Men hovedpoenget i en verden av dårlige økonomiske nyheter, er at amerikansk økonomi går særdeles bra i den amerikanske presidentens siste periode. Dette faktum er sentralt for verdensøkonomien, og fordet norske oljefondet, og er minst like viktig som utviklingen i kinesisk økonomi. Vi gleder oss over annerledes vinklinger på økonominyheter i NordicNews/ NordensNyheter.no!

  Med vennlig hilsen
  Erik Heming
  Larvik

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*