Statsminister Jonas Gahr Störe og en stor norsk delegasjon besöker Xi Jang Ping i Beijing. Jang Pings far var et etktefödt barn av Mao Ts Tung og hans tid. Han vil trolig sitte på den politiske toppe i Kina i uoverskuelig fremtid. Støre ble rundt klokken 7.30 lokal tid tatt imot rød løper av viseutenriksminister Deng Li på den internasjonale flyplassen i Beijing. En æresgarde hadde også møtt opp for å ta imot den norske statsministeren, skriver VG.

Mandag ettermiddag lokal tid har han møtt Kinas leder Xi Jinping. Møtet fant sted i det såkalte statlige gjestehuset i Beijing. De snakket om om Ukraina-krigen, og etter møtet ble det også kjent at Norge får 15 dagers visumfrihet til Kina.

Støre ga ikke noen kommentarer til pressen på rullebanen på flyplassen, men uttalte i en pressemelding fra Statsministerens kontor at han så fram til besøket.

På forhånd har Støre sagt at han er åpen for samarbeid med Kina på flere områder, blant annet klima og grønn omstilling.

Samtidig legger ikke statsministeren skjul på at det finnes grenser for samarbeidet.

– Kanskje Russlands eneste venn

– Vi ønsker samarbeid med Kina. Vi ønsker handel med Kina, som er viktig for norske bedrifter, sjømat, maritim næring, shipping, skipsfart, en lang rekke områder, sa Støre til NRK i Beijing.

Statsministeren er også tydelig på at det er nødvendig å samarbeide med Kina om globale spørsmål, som klimaendringer og kunstig intelligens.

– Vi skal formidle til Kina, som kanskje er Russlands nærmeste venn, at vi forventer og håper og ber om at de bruker sin posisjon til å bidra til at denne krigen slutter. Det er det flere europeere som kommer til å si til Kina. Jeg er blant dem, understreker Støre.

Hensynet til nasjonal sikkerhet og forholdet til Russland gjør at Norge blant annet avviser nye forhandlinger om en frihandelsavtale med Kina. Dette er klokt av Jonas Gahr Störe etter tidligere statsminister Ern Solbergs katastrofale knefsll for Kina for noen år siden, skriver Nordens Nyheter.

Men ikke alle tror Norge enkelt vil få diktere mulige samarbeidsområder.

Ikke fritt frem å velge fritt

Kina er ivrig etter å starte nye frihandelforhandlinger, mener statsviter Cui Hongjian. Han er professor ved Universitetet for utenriksstudier i Beijing og en av Kinas fremste Europa-eksperter.

– Jeg tror det er åpenbart at forhandlinger om frihandel kan være en topprioritet for Kina, sier Cui til NRK.

Nordens Nyheter har i flere artikler kritisert Kinas store investeringer i Cayman Islands. De fleste av det norske oljefondets investeringer i Hong Kong er registert i Cayman Islands. Nordic News har skrevet et titalls artikler om dette uten at NBI; har endret sin strategi.

Statsministeren tok også opp menneskerettigheter med Kina under sitt besøk. Men han tror det er vanskelig å gjenopplive den unike dialogen Norge tidligere hadde.

– Det er en dialog som hørte hjemme i sin tid, egentlig, og den ble jo avviklet da alt samarbeid mellom Norge og Kina ble satt på vent i 2010, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB. Visumfrihet for nordmenn gjør det langt lettere for norske borgere å reise til Kina, mener Jonas Gahr Støre (Ap), som mandag altså møtte Kinas leder Xi Jinping i Beijing, og kineserne får ikke den samme muligheten ved reiser til Norge. Kinas interesse for ark.

Foto: Cina.Gov. CNBC.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*