BEIJING (AP) — Er USA ute etter å sabotere Kina? Kinesiske ledere mener det. Kina har utnevnt Li Quiang til nye statsminsiter under Xi Jangping. Han inntar en forsinlig holdning overfor USA, og sier at de to landene er knyttet tett sammen av handel, skriver Nordens Nyheter.
President Xi Jinping anklaget Washington denne uken for å prøve å isolere landet sitt og holde tilbake utviklingen. Det gjenspeiler det regjerende kommunistpartiets økende frustrasjon over at dets jakt på velstand og global innflytelse er truet av amerikanske restriksjoner på tilgang til teknologi, dets støtte til Taiwan og andre grep som Beijing ser på som fiendtlige.
Xi, Kinas mektigste leder på flere tiår, prøver å fremstå som over problemene og kommer vanligvis med mildt positive offentlige kommentarer. Det gjorde klagen hans mandag desto mer slående. Xi sa at en USA-ledet kampanje for «inneslutning og undertrykkelse» av Kina har «brakt enestående, alvorlige utfordringer». Han ba publikum om å «tørre å kjempe».
Tirsdag skjerpet utenriksminister Qin Gang advarselen og sa at Washington står overfor mulig «konflikt og konfrontasjon.
Hindrer Kinas ekspansjon
– Utenriksministeren snakker på vegne av en utbredt oppfatning om at USA kommer etter Kina og de må forsvare seg selv, sa John Delury, en internasjonal relasjonsspesialist ved Yonsei University i Seoul.
Kina er neppe den eneste regjeringen som brenner for Washingtons dominans av globale strategiske og økonomiske anliggender. Men kinesiske ledere ser på at USA gjør en ekstra innsats for å hindre Beijing som en utfordrer for regionalt og muligens globalt lederskap.
on» hvis den ikke endrer kurs.
Det regjerende partiet ønsker å gjenopprette Kinas historiske rolle som politisk og kulturell leder, øke inntektene ved å transformere landet til en oppfinner av teknologi, og forene det det anser som det kinesiske moderlandet ved å ta kontroll over Taiwan, det selvstyrte øydemokratiet som Beijing. krav som en del av sitt territorium.
Beijing ser på disse som positive mål, men amerikanske tjenestemenn ser på dem som trusler. De sier kinesiske utviklingsplaner er basert i det minste delvis på å stjele eller presse utenlandske selskaper til å overlevere teknologi. Noen advarer om at kinesisk konkurranse kan erodere USAs industrielle dominans og inntekter.
Washington har satt tilbake Beijings planer ved å sette kinesiske selskaper, inkludert dets første globale teknologimerke, Huawei, på en svarteliste som begrenser tilgangen til prosessorbrikker og annen teknologi. Det lammet Huaweis smarttelefonmerke, en gang en av verdens største. Amerikanske tjenestemenn driver lobbyvirksomhet mot europeiske og andre allierte for å unngå Huawei-utstyr når de oppgraderer telefonnettverk.
Vil skade konkurrenter
Washington siterer sikkerhetsfrykt, men Beijing sier at det er en unnskyldning for å skade sine nystartede konkurrenter.
De to regjeringene har verdens største handelsforhold og felles interesser i å bekjempe klimaendringer og andre problemer. Men forholdet er anstrengt over Taiwan, Beijings behandling av Hong Kong og for det meste muslimske etniske minoriteter, og dets avslag på å kritisere eller isolere Russland for sin invasjon av Ukraina.
Det offisielle kinesiske synet har svekket etter en oppgang da Xi møtte USAs president Joe Biden i november i Indonesia, sa Shi Yinhong, en internasjonal relasjonsspesialist ved Renmin University i Beijing. Han bemerket at i løpet av de fem månedene siden da, godkjente Washington flere våpensalg til Taiwan, kritiserte Beijings holdning til Ukraina og satte flere kinesiske selskaper på eksportovervåkningslister, som Kina så på som fiendtlige, writes Associated Press.
Oversettelse til norsk og korrektur: Erik Heming.