
Statsminister Jonas Gahr Störe markerte fredsdagen 8. mai i Oslo(Foto:NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor.)Statsminister Jonas Gahr Støre la i dag frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi. Den gir retning og setter prioriteringer for hvordan vi sammen kan gjøre Norge tryggere.
– Verden har blitt farligere og mer uforutsigbar. Derfor er det nødvendig med en bred og overgripende nasjonal sikkerhetsstrategi. Vi må samle kreftene om det viktigste for å holde Norge sikkert og trygt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Bakteppet er den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig.
– Dette er en strategi som på en tydelig måte definerer hvilke nasjonale sikkerhetsinteresser vi skal fremme og forsvare. Strategien gir oss et klarere bilde av hva som er Norges sikkerhetsinteresser, og sier noe hva vi som samfunn må prioritere for å gjøre Norge tryggere, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Danner grunnlaget for prioriteringer og politiske valg
Strategien presenterer seks grunnleggende nasjonale sikkerhetsinteresser:
- Et fritt og selvstendig Norge
- Et sterkt demokrati
- En åpen og omstillingsdyktig økonomi
- Et trygt og tillitsfullt samfunn
- Et alliert fellesskap og samhold i Europa
- En verden som søker løsninger basert på folkeretten
Regjeringen legger fram tre strategiske hovedprioriteringer:
- Vi skal raskt styrke forsvarsevnen
- Vi skal gjøre samfunnet mer motstandsdyktig
- Vi skal styrke vår økonomiske sikkerhet
– Strategien danner grunnlaget for hvilke politiske valg og prioriteringer Norge skal gjøre fremover. Hele samfunnet må bidra for å beskytte våre grunnleggende sikkerhetsinteresser: Offentlige myndigheter, næringslivet, fagbevegelsen, frivilligheten og hver enkelt av oss. Strategien skal bidra til at vi alle drar i samme retning, sier Støre.Regjeringen har tidligere lagt fram Totalberedskapsmeldingen og Langtidsplanen for forsvarssektoren. Strategien bygger på og gir en overbygning til disse to stortingsmeldingene, og stortingsmeldingen om nasjonal kontroll og digital motstandskraft.
Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) pekte på behovet for en nasjonal sikkerhetsstrategi, noe et samlet storting har stilt seg bak.
Les Nasjonal sikkerhetsstrategi
Denne uken er Norge vertskap for et toppmøte i Joint Expeditionary Force (JEF), et sikkerhetssamarbeid mellom 10 nordeuropeiske land. Stats- og regjeringssjefer fra disse landene samles i Oslo 8. og 9. mai.
JEF-samarbeidet omfatter Storbritannia, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Nederland, Sverige og Norge. Denne uken er lederne av disse landene samlet for sitt årlige toppmøte. De vil diskutere situasjonen i Europa og regionalt samarbeid om sikkerhetsutfordringer.
Allierte naboer
– JEF-landene er våre nærmeste allierte naboer. Det er krig på vårt kontinent, og en svært alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Da er tett dialog og samarbeid i regionen viktigere enn noen gang, sier Jonas Gahr Støre.
JEF-landene er blant de fremste bidragsyterne til Ukraina, både politisk, militært og sivilt. Videre støtte til Ukraina er et sentralt tema på toppmøtet, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal være med på deler av møtet digitalt.
– JEF skal bidra til å gjøre NATO mer effektivt i vår region. Et viktig tema på møtet er hvordan JEF kan bidra til å styrke den maritime sikkerheten i våre viktigste nærområder. Vi vil også diskutere hvordan vi kan møte det brede og sammensatte trusselbildet vi ser i dag, sier Støre.
Hva er Joint Expeditionary Force?
JEF er et rammeverk for praktisk og fleksibelt samarbeid mellom nordeuropeiske land. JEF skal utfylle NATO-samarbeidet, styrke felles sikkerhet i våre nærområder og bygge opp under vår felles forsvarsevne.
Forholdet til NATO er sentralt for JEF-landene, og samarbeidet i JEF er komplementært til samarbeidet i NATO. På militært nivå skal JEF være en fleksibel forsvarsstyrke som kan støtte landene hurtig i en krisesituasjon.
Kilde: Regjeringen.no. Redigering av regjeringens pressemelding Er ik Heming. Foto: NTB Kommmunikasjon/Statsministerens kontor.