Forsvarsminister Pål Jonson tok 5. mars imot sin tyske ministerkollega Boris Pistorius Under besøket ble den sikkerhetspolitiske situasjonen, aktuelle NATO- og EU-spørsmål, støtte til Ukraina og bilateralt forsvarssamarbeid diskutert. Under besøket signerte forsvarsministrene også en felles intensjonserklæring om et utdypet samarbeid mellom Sverige og Tyskland.

– Dette besøket er et viktig steg for Sverige og Tyskland for å videreutvikle samarbeidet. Når både Sverige og Tyskland er NATO-medlemmer, vil det være økte muligheter for samarbeid. Det gjelder ikke minst samarbeidet om sikkerhet i Østersjøregionen, sier forsvarsminister Pål Jonson. Sverige og Tyskland har allerede en intensjonserklæring som ble inngått i 2017. Denne er nå oppdatert i lys av Sveriges kommende medlemskap i NATO og med mål om å utdype og øke samarbeidet. Intensjonserklæringen innebærer at de væpnede styrkene og andre forsvarsmyndigheter i de to landene kan arbeide for å videreutvikle eksisterende samarbeid og fremme nye initiativ. Besøket i Sverige inkluderte også besøk hos Totalforsvarets vakt- og kriminalomsorg.

Med opptil 100 kampfly på vingene over de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland, tester Nato effekten av å slå sammen felles luftstyrker til en enorm knyttneve.

Sjefen for det norske luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, har under vinterøvelsen «Nordic Response 2024» fått kommandoen over en styrke satt sammen av fly og folk fra 13 Nato-land – og da teller vi med Sverige som er dager unna sitt Nato-medlemskap.

– Vi tester og demonstrerer vår evne og vilje til å forsvare hver tomme av Natos territorium, sier Folland til VG.

VG var i Bodø mandag, da luftstyrkene fra Nato-landene startet sine operasjoner inn i den store Nato-øvelsen. Den tok av med et drønn over Bodø sentrum, da kampfly fra flere land fløy lavt over byen.

Unikt for denne øvelsen er at man setter sammen en felles luftkommando for Nato over nordområdene til Norge, Sverige og Finland.

Mer enn 300 offiserer fra en rekke land jobber nå fra baser i Bodø og Sørreisa for å trene på å sikre luftherredømme, grenseløst over de tre landenes nordligste deler. Denne uken ratifiserte den ungarske presidenten avtalen mellom Sverige og NATO om medlemsskap.

Kilde: Bundeskanzleramt. Regeringen.se. Foto: SVT 1.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*