Sentralbanksjef Jerome Powell øker renten onsdag( Foto: Federal Reserve)

Onsdag kommer imidlertid det markedet kanskje følger aller tettest med på om dagen, nemlig en ny rentebeskjed fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed). En trippel heving betyr en oppgang på 0,75 prosentpoeng. Rentebeslutningen fra Fed kommer onsdag kveld norsk tid, og det er en drøy måned etter at sentralbanken klinket til med den største enkelthevingen siden 1994.

Samtidig har inflasjonen, altså prisveksten, bare fortsatt oppover. Forventningsindeks i eurosonen peker mot negativ vekst for første gang siden sommeren 2020: – Åpenbar resesjonsrisiko, skriver Dagens Næringsliv.

I etterkant av pandemien har prisene skutt til værs, og da juni-tallene for amerikansk inflasjon kom for knappe to uker siden viste de en inflasjon på 9,1 prosent på årsbasis. Tallet var det høyeste siden 1981, et tiår da inflasjonen lå på 15 prosent.

Bakgrunnen for de stigende prisene handler blant annet om den høye aktiviteten i amerikansk økonomi, i tillegg til et stramt arbeidsmarked.

Samtidig har verdenshandelen blitt rammet av flaskehalser og forsyningsproblemer som påvirker både industri- og servicebransjen.

Henger langt bak

Før onsdagens Fed-møte ligger den amerikanske styringsrenten i intervallet mellom 1,5 og 1,75 prosent, og etter møtet i juni ble det klart at samtlige medlemmer i rentekomiteen ser for seg at styringsrenten kommer til å ligge på over tre prosent innen utgangen av 2022.

Ikke før etter 2024 ser medlemmene for seg en styringsrente under tre prosent. Utsiktene ble altså kraftig jekket opp.

Da Fed hevet renten for første gang i mars i år, til intervallet mellom 0,25 og 0,5 prosent, trodde et flertall av medlemmene i rentekomiteen på en styringsrente på mellom halvannen og to prosent innen året er omme. Et mindretall så for seg en styringsrente på mellom to og to og en halv prosent innen utgangen av året.

At ikke bare markedet, men også flere medlemmer i Feds rentekomité, har priset inn og antydet flere triple hevinger, sender et klart signal, mener sjefstrateg Johansen.

– Det er et tegn på hvor langt bak man henger, sier han.Les også:

På bare et halvår har altså den amerikanske styringsrenten blitt satt opp fra nær null under pandemien, til nesten to prosent når tredje kvartal 2022 så vidt er i gang. Sist gang Fed økte like mye var i 1994, da sentralbanken satte opp styringsrenten tre prosentpoeng på halvannet år. Da kom det flere doble hevinger på rad, men aldri to triple hevinger på rad slik det nå ligger an til.

Gangen før det var på slutten av 1970-tallet og på begynnelsen av 1980-tallet, da styringsrenten i USA steg fra seks til nesten 20 prosent på snaue tre år, og hvor det under daværende sentralbanksjef Paul Volcker kom flere hopp på over én prosent. I likhet med nå var det også da høy inflasjon som skulle bekjempes. Nå kommer også frykten for stagnasjon som følge av inflasjonen.

Reuters skriver at at Kina jobber med å etablere et eiendomsfond som kan ende opp i størrelsesorden 300 milliarder yuan, tilsvarende om lag 44,4 milliarder dollar etter dagens kurs. Hensikten med fondet er å gi finansiell støtte til forgjeldede boligbyggere med betalingsvansker, herunder det kriserammede kinesiske selskapet Evergrande. En økonomisk nedtur i Kina kan føre til økt global stagflasjon.

Etter planen skal fondet starte med 50 milliarder yuan fra China Construction Bank, i tillegg til 30 milliarder yuan fra People’s bank of China, som er Kinas sentralbank. Dersom ting fungerer som planlagt, skal fondet kunne skaleres opp til mellom 200 og 300 milliarder yuan.

En merkelig amerikansk dag

Wall Street-legenden Marc Chaikin er kjent for å «snakke fra levra» på CNBCs Mad Money.
Men i dag går han offentlig ut med noe han aldri har sagt offentlig før – ikke i noen av hans opptredener på Fox Business eller på CNBC.
«En merkelig dag kommer til Amerika,» sier Chaikin, som forutså markedskrakket i 2020. «En massiv og overraskende ny overgang som kan bestemme den neste store bølgen av rikdom.»
«Hvis du eier vanlige aksjer, får du en stor overraskelse,» legger han til i en artikkel sitert av Associated Press..
Chaikin, som har dukket opp flere ganger på CNBCs Fast Money, sier at du absolutt må vurdere å kjøpe en bestemt type investering akkurat nå, før det er for sent.
Og nei, det er ikke kryptovalutaer.
«Jeg vokste opp i en verden hvor du kunne gjøre det ekstremt bra ved å investere i vanlige selskaper,» sier Chaikin. «Det er slik jeg tilbrakte mesteparten av min 50 år lange karriere på Wall Street.»
«Men det enkle faktum er at jeg ikke har sett noe så stort komme nedover gjedda siden den dagen jeg ringte sammenbruddet av Priceline.com på CNBC i 2012, noe de fleste eksperter ikke trodde på den tiden. Men en handel viste en gevinst på 733 % over natten.»
Chaikin har gått med på å nevne #1-investeringen du kan kjøpe akkurat nå, gratis.
Jim Cramer er en av mange som har fulgt Chaikins innsikt i årevis. Som Cramer en gang sa det: «Jeg lærte for lenge siden å ikke være på den andre siden av en Chaikin-handel.»
Og likevel, selv de mest forberedte amerikanerne – inkludert de fleste pensjonister – hører kanskje ikke om denne nye bølgen av rikdom før lenge etter faktum, sier Chaikin.
Med Chaikins tillatelse legger vi ut hele den nye orienteringen hans på nettstedet vårt her, inkludert ticker-symbol.

Mark CHakin kommer med overaskelser( Foto: Associated Press)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*