Det har vært stor usikkerhet de siste månedene om Kina ville klare å innfri vekstmålet på rundt 7,5 prosent. Et uventet rentekutt i november, et aksjemarked på steroider og nye offentlige tiltak rettet mot distriktene har gitt positive resultater. Det internasjonale pengefondet (IMF) la tirsdag frem sine fremtidsprognoser for verdensøkonomien, som tegner et svakere utviklingsbilde enn antatt i oktober i fjor. Sjeføkonom Kausik Basu i Verdensbanken sier at USA igjen er verdens økonomiske motor. Men Kina og India får også god økonomisk vekst, skriver Nordens Nyheter.
Generelt god vekst
IMF mener den totalte økonomiske veksten det neste året vil bli på 3,5 prosent – 0,3 prosentpoeng. Dette vil trolig ta seg opp til 3,7 prosent i 2016, ifølge IMF.Årsaken til nedjusteringen er blant annet den lave oljeprisen, som har mer enn halvert seg siden sommeren i fjor. Prisen for et oljefat tirsdag er 48,55 dollar. I Storbritannia vokser økonomien for 2015 og 2016 med 2,6 prosent og 2,4 prosent. For eurosonen ventes en oppgang på 1,1 prosent i år og 1,6 prosent neste år.For Fastlands-Norge anslår IMF en vekst på 1,6 prosent og 2,1 prosent for de to neste årene. IMF justerer ned Russland med 3,0 prosent i år. Også i Japan er prognosene justert litt ned til henholdsvis 1,2 prosent og 0,6 prosent i år.
USA, Kina og India
Stadig mer av vekstbidraget kommer imidlertid fra Kina, hvor BNP ventes stige 6,8 prosent i år og India med forventet vekst på 6,3 prosent i år, hvilket betyr økt sårbarhet dersom disse økonomiene skulle bremse opp, forklarer han.BNP-veksten i Kina ble høyere enn forventet med 7,3 prosent i fjorårets fjerde kvartal. Den totale veksten på 7,4 prosent i 2014 er likevel den laveste i landet på 24 år.
Den sterkeste driveren i verden er igjen SA, ifølge sjeføkonom Kaushik Basu i Verdensbanken. Han sier at en globale økonomien drives av en enkelt motor, den amerikanske, men IMF anslår at veksten i Kina og India også er god.