Ursula von der Leyen, som sa ja til å stille som kandidat som EU-kommisjonens president, ifölge NTB, de neste fem årene,ble ifölge SVT Ekot, gjenvalgt som president for EU-kommisjonen, uken etter valuken i EU, der resultatet var klaart tidlig på ettermiddagen,og bekreftet samme kveld. 

Europa er i ferd med å bli høyreorientert og fragmentert. Som meningsmålingene hadde spådd i flere måneder. Avstemningen som fant sted fra 6. til 9. juni i de 27 landene i unionen bekreftet trenden som dukket opp i 2019 i Strasbourg-parlamentet: slutten på den tradisjonelle midthøyre-senter-venstre-alliansen, og fremveksten av en mektig ekstrem høyreside. Nordens Nyheter skriver i en kommentar at valgresultatet bekrefter at valget av von der Leyen bekrefter at de moderate kreftene i EU-valget har vunnet frem.

Höyresiden sterkt frem

For det er ikke bare i Frankrike at nasjonalistene kom på topp. I Italia vil Fratelli d'Italia-partiet til Giorgia Meloni, i Ungarn Fidesz av Viktor Orban, i Østerrike FPÖ til Herbert Kickl, den mest populære mannen i landet, seire i henhold til de første utgangsmålingene til valgurnene. Andre steder, i Tyskland, Baltikum og Norden, kommer de på andreplass, men med høy score. "Disse valgene er avgjørende fordi de omformer det politiske panoramaet på kontinentet," bekrefter Alberto Alemanno, statsviter ved HEC. I følge de første globale anslagene vil høyrepopulister, euroskeptikere, eurofober og ikke-registrerte suverenister vinne 215 seter av 720, mot 184 for den klassiske høyreside, skriver Nordic News i en kommentar. Ursula von der Leyten er fotografert av EU for Wikipedia. Dagens Eko i Stockholm og det tyske nyhetsbyrået DPA, var först ute med nyheten.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*