Foto:HELFO.

Noen sykehus og fastlegekontor krever egenandel når pasienter ber om reseptfornyelse utenom konsultasjoner. Det har de ikke anledning til, mener HELFO. Men dersom det også inkluderer en samtale om pasientens helsetilstand er egenandelen innenfor regelverket, ifölge Helfos regelverk.

Journalist Trine Dahls Johansen skriver i en artikkel at da 2021 så dagens lys lå det også klart flere endringer for betaling av egenandeler. De to frikorttakene var slått sammen, og takster for egenandel på telefon- og videokonsultasjon hos behandlere ble implementert fast i egenandelsordningen. Utover i januar dukket det opp noen overraskelser for pasienter som bruker biologisk behandling.

Denne typen medisiner finansieres av helseforetakene og man betaler ikke egenandel når man henter medisinen på apoteket. Ved fornyelse av resept ble noen pasienter plutselig avkrevd en egenandel på 375 kroner, selv om de ikke hadde samtale med revmatologen, kun revmasykepleier. Dette til tross for at fornyelse av resept skal være gratis, ifølge lovverket.

LES OGSÅ: Ikke lov å ta egenandel for ny resept via PasientSky

Skal være gratis

På nettsiden til helsenorge.no står det:
Når du får e-resept i sammenheng med konsultasjon hos legen betaler du vanlig takst. Fornyer du resepten uten legetime, er fornyelsen av resepten gratis og du kan gå direkte til apotek eller bandasjist.

Forskrift om betaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten står det heller ikke noe om at det er lov å ta egenandel for kun fornyelse av resept. Det er imidlertid åpnet opp for å ta 375 kroner i egenandel for telefon- og videokonsultasjoner med blant annet legespesialister. Ved fornyelse i forbindelse med slik konsultasjon utløses det en slik egenandel.

LES OGSÅ: Ikke bedre resultater ved individualisert behandling

Flere måtte betale

De pasientene Spondylitten var i kontakt med fortalte alle at de tilhørte St. Olavs Hospital i Trondheim. En fortalte at vedkommende var i kontakt med revmatologisk avdeling for fornyelse av resept, og ble oppringt av revmasykepleier som følge av sykehusets ordning med tilbakeringing. Det ble kun snakket om fornyelse av resepten, og ikke gitt beskjed om at dette ville utløse en egenandel på 375 kroner. Likevel kom det en faktura i posten.

En annen fortalte at revmasykepleier ringte tilbake og hadde en samtale om situasjonen til pasienten, og at det deretter ble fornyet resept på biologisk medisin. En tredje fortalte at hun var i kontakt med St. Olavs Hospital om ny resept på biologisk medisin, og fikk da vite at slike H-resepter, som kun legespesialisten kan skrive ut, utløser denne nye egenandelen fra 2021.

– Ikke poliklinisk helsehjelp

Spondylitten tok derfor kontakt med HELFO for å finne ut om det er korrekt å ta egenandel for fornyelse av slike H-resepter. Vi mistenkte at sykehuset nå koder dette som telefonkonsultasjon, selv om pasienten ikke har snakket med legespesialisten. Vi ville vite om det var korrekt å gjøre det på den måten, når man kun snakker med en sykepleier eller annet kontorpersonale.

– Pasienten kan avkreves en egenandel på 375 kroner som betaling for poliklinisk helsehjelp fra de behandlerne som er listet opp i pasientbetalingsforskriften § 4 andre ledd. Egenandelen kan også utløses der konsultasjonen foretas på video eller telefon. Kun rekvirering av ny resept er ikke å anse som poliklinisk helsehjelp, og utløser heller ikke egenandel, sier Camilla Nagelstad Dalland.

Hun er avdelingsdirektør for HELFO Regleverk, resultatstyring og HR-forvaltning.

– God pasientbehandling

Spondylitten tok også kontakt med St. Olavs Hospital, for å finne ut hvordan de har tolket regelverket.

– Hva er grunnen til at dere har begynt å ta egenandel for fornyelse av resepter, og takserer det på lik linje med en telefonkonsultasjon med revmatolog, selv om man bare har snakket med revmasykepleier?

– Vi tar ikke egenandel for fornyelse av resepter, vi tar betalt for en sykepleierkonsultasjon hvor fornyelse inngår. Dette skjer ved at pasienten ringer og anmoder om fornyelse. Pasienten blir da ringt tilbake og får en strukturert konsultasjon med sykepleier om tilstanden, om pasienten følger opp med laboratorieprøver og så videre. Dersom vi finner det OK at pasienten fortsetter behandlingen, skrives en resept av lege innen fem dager, men som regel samme eller neste dag, forklarer Dr. Erik Rødevand ifölge denne artikkelen..

Han er avdelingssjef ved revmatologisk avdeling, Klinikk for ortopedi, revmatologi og hudsykdommer.

– Vi mener at dette er god pasientbehandling som ivaretar pasientsikkerheten, og er å regne som en konsultasjon som tilfredsstiller kravene til egenandel. Mange får også frikort etter hvert. Dette er også diskutert med Brukergruppen i Revmatologisk avdeling, som stiller seg bak ordningen, legger han til i artikkelen til Trine Dahl Johansen. Credicare med besøksadresse Hafstadvegen 23, 6800 Førde (Sunnfjord, Vestland). Credicare, telefonnummer:  22 80 70 00. Betal ikke regninger fra dette selskapet uten å sjekke gyldigheten av kravet, skriver Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*