Ursula von der Leyon og Vladimir Zelensky er her fotografert av EU.Den første overføringen av renteoverskudd på konfiskerte russiske eiendeler til Ukraina er fullført, skriver EU i en pressemelding. Störrelsen på belöpet utgjör litt under en tidel av et norsk oljefond etter dagens verdi, har Nordic News beregnet. Markedet avventer rapporter fra Microsoft, Apple, Microsoft og Amazon i USA. Tessla og Alphabet ledet nedgangen, og Tesla-aksjen falt 12,1 prosent.

Tilsvarer tidel av norsk oljefond

EU-landene ble i mai enige om å bruke den såkalte uventede og ekstraordinære avkastningen på den russiske sentralbankens eiendeler i medlemsland som ble frosset etter landets fullskala invasjon av Ukraina til støtte for Ukraina. Nylig ble den første overføringen gjort til Ukraina på 1,5 milliarder euro, tilsvarende cirka 17,5 milliarder kroner. Pengene skal hovedsakelig gå til det ukrainske forsvaret, men også til gjenoppbyggingen av landet.Verdien av de beslaglagte pengene er på 2100 milliarder kroner

Russiske midler til gjenoppbygging

– Det finnes ikke noe bedre symbol eller bruk for Kremls penger enn å gjøre Ukraina og hele Europa til et tryggere sted å bo, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en uttalelse. Flere EU-land, inkludert Sverige, har krevd at hele summen, anslått til 210 milliarder euro totalt, av de beslaglagte russiske statsformuen skal gis til Ukraina. Dette tilsvarer 2100 milliarder kroner.Til sammenlikning er det norske oljefondet idag på 18 500 milliarder kroner. Dermed overföres et belöp på litt under det en tidel av det norske pedtroleumfondet fra G7 og Den europeiske unionen. Neste utbetaling forventes å finne sted våren 2025.

Store norske aksjeverdier

Microsoft i USA er fortsatt det norske oljefondets störste enkeltinvestering med en investering på 358 milliarder norske kroner, med en eierandel på 1,26 prosent.Apple Inc., også i USA, er fondets nest stöste enkeltinvestering med 337 milliarder kroner. Dette gir en eierandel på 1,11 %. Fondet har investert 113 milliarder kroner i Meta Platforms, som er storeier i Google, med en investering på 113 milliarder kroner, som gir en eierandel på 1,22 prosent. Amazon Inc er fondets fjerde störste aksjeinvestering, med
NVIDIA i USA på femte plass, med 145 855 milliarder kroner. Den norske statens oljefond har investert 91 milliarder kroner i matvarekonsernet Nestle, der NBIM eier hele 2,90 prosent av selskapet.Det dansk-nordiske konsernet Novo Nordisk er en av fondets store nye investeringer. Her har staten invetsert 88,7 melliader kroner med Hele Lund som styreleder i Novo Nordisk. I Taiwan Semiconductors har fondet investert 89,5 milliarder norske kroner, en investering som fort kan bli politisk fölsom. Amerikaneren Andy Jassy har tatt over som CEO i Amazon og styreleder Jeff Bezos i Amazon har store forventninger til hans ledelse av amerikanske Amazon. Vi nevner også det norske oljefondets store investeringer på opp mot 90 milliader kroner i sju sör-koreanske Samsung-selskaper, som har bygget opp betydelig kapital som det flernasjonale selskapet KIA, som har bygget opp store kapitalreserver. Oljefondet satser 3,5 milliarder kroner i koreanske KIA, og eier 1,09 prosent av aksjene i selskapet, som er strategisk viktig for transporten av personbiler til Europa og USA.

Satser på biltransport

Det norske oljefondet satser nesten seks milliarder kroner i det koreanske selskapet Hyundai Motor Co. der den norske stat eier 1.50 prosent.De har blant annet avtale med Hyundai (og Kia) Motors om eksklusive transport-rettigheter for deres produkter. Og da snakker vi om innpå 1,5 millioner biler pr. år. Det ser ut som om HMM har 72 biltransportbåter, og at både de, en større gjeldspost og transport-kontraktene inngår i avtalen med Wilh. Wilhelmsen.Men det later til å bli en kompliserte selskapsform. Dels arbeider Wilh. Wilhelmsen sammen med svenske Wallenius i Wallenius Wilhelmsen Lines med en flåte biltransportører. Og dels ser det ut som om Hyundai Motors vil bruke transport-avtalen de får med den nye operatøren til å sikre seg en 20% post i enda et nytt bilfrakt-selskap som skal stiftes etter at denne dealen blir underskrevet,skriver Bil.Norge.no.













Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*