Fortum selger det tyske energiselskapet Uniper til den tyske staten. Det var toppnyheten i Nordens Nyheter før den nest siste helgen i september. Det finske energiselskapet, eid av staten, måtte gi tapt for presset fra Russland, og ba om hjelp av den tyske staten. Fortum har selv overtatt betydelige eierandeler i energiselskapet Hafslund og dermed har energimakten flyttet seg til Stockholm, Berlin og Helsingfors.
«Det lange elektrosjokket» kaller Dagens Næringsliv en fire siders artikkel i magasinet 24. september. Tidligere direktør i NVE, Norges Vassdrags og elektrisitetsvesen Erling Diesen står frem sammen med en gruppe energieksperter i Norge. Denne artikkelen avslører at makteliten forstår lite av hva som i virkeligheten har skjedd på det norske el-markedet, etter at norske politikere vedtok Europas mest liberale energilov i 1990.
Helt fritt energimarked
Statnett la opp til dette etter salget av finansdelen av selskapet Nord Pool til Nasdaq OMX, dengang eid av Wallenberg-gruppen. Noen år senere overtok Fortum Hafslunds kunder etter transaksjoner mellom Oslo Kommune som var storeier i Hafslund og det finske energiselskapet Fortum. Dermed har energimakten i Norden flyttet seg til Stockholm, Berlin og Helsingfors, fordi vi i realiteten har et fritt marked for energi. Nå vil Tyskland og EU endre på dette ved å skille prisen på gass fra prisen på elektrisitet. Det norske statsselskapet Equinor har nylig inngått en omfattende gassavtale med Polen som kan være en del av en større avtale. For hva kan statsminister Jonas Gahr Støre gjøre , annet enn å samarbeide med tyskerne, som har Europa største økonomi. Dette kan tyde på at den norske utvalget som skal vurdere ulike løsninger » er i lomma» på de store internasjonale gigantene. Det er trolig bare EU `s eget forslag fremsatt av Ursula von der Leiyen som kan få til tilnærmet prisbalanse for energi til vinteren.
Problem for regjeringen ?
Vi kan vente oss store endringer i synet på hvilken type energiøkonomi vi får fremover. Tyskland innser langt på vei at grønn økonomi alene ikke vil gi nok strøm i Europa. Dermed vil både Sverige og Tyskland kunne gå tilbake på sine beslutninger om ikke å satse på kjernekraft. Finland satser på denne krafttypen og er medeier i det svenske kjernekraftverket i Oscarshamn. Den nye svenske regjeringen vil satse på kjernekraft og statsminister Jonas Gahr Støre «snudde på en femøring» under det siste møtet med nettoppp kansler Olaf Stolz: Europa må stå samlet under energikrisen. Dette kan føre til at Senterpartiet på sikt går ut av den norske regjeringen. Men først skal regjeringen spikre sammen et statsbudsjett.