Finansminister Jan-Tore Sanner(Foto: Marte Bru)

Revidert nasjonalbudsjett behandles denne uken i det norske og den borgerli norske regjeringen bruker 406 milliarder oljefkroner for å motvirke stagnasjon og arbeidsløshet. Samtidig faller verdensbørsene i frykt for økende inflasjon. Den norske regjeringen og opposisjonen i Norge diskuterer om ulikheten øker i kjølvannet av kovid-19-pandemien. Norge har trolig sluppet lettere unna av alle landene i Europa, som følge av oljepengene skriver Nordens Nyheter.

Den tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann iDeutsche Bundesbank advarer mot økende økonomiske ulikheter i kjølvannet av Covid19-pandemien. Han sa dette i et foredrag 29. april i år. Nå skal Bundesbank rydde opp i de økonmiske problemene i Europa, sammen med statsminister Mario Draghi i Italia, tidigere sjef i den europeiske sentralbanken. Sammen med den franske direktør Christine Lagarde, vil skape vekst i Europa igjen, skriver Nordens nyheter i en analyse av konjunkturutviklngen.

Mario Draghi ble i februar 2021 bedt av Italias president om å danne ny italiensk regjering. Draghis regjering besto av politikere fra både høyre- og venstresiden i italiensk politikk og med flere type eksperter ikke minst på økonomi. Brexit har gitt EU en knekk, men tysk økonomi har likevel gått ganske bra så langt. Italias underskudd på betalingsbalansen har økt under pandemien. Nå kan ny vekst snart gi renteøkning, sier Isabel Schnabel, som er medlem av ESB’s Executive Board. Ifølge Die Welt Online frykter man økende inflasjon når pandemien er over. ESB spår at inflasjonen i Europa blir midlertidig, mens Jens Widmann ser ikke for seg noen vesentlig økning av pengemengden for å møteden kommende inflasjonen. Sentralbanksjef Øystein Olsen tror den første renteøkningen i Norge kommer i høst. Norge står samtidig i fare for å miste 20 milliarder til Sverige på årsbaisi når grensehandelen mellom Norge og Sverige tar seg opp.

Kommentar av Nils Petter Tanderø

Mario Draghi er født i Roma og var tidligere sjef i Banca d Ìtalia i en tilsvarende jobb som den Øystein Olsen har i Norges Bank. som nylig ble statsminister. Fra 2006 til 2011 ledet han som nevnt den italienske nasjonalbanken, og var president i Den europeiske sentralbanken(ESB på norsk) fra 2011 til 2019. Draghi hadde også vært professor ved Universitetet i Firenze fra 1981 til 1991 og fra 1984 til 1990 var han direktør i Verdensbanken. Han var direktør i Italias Dipartimento del Tesori fra 1991 til 2001 og arbeidet som visepresident og direktør for Goldman Sachs i perioden 2002 til 2005. Han var leder av Rådet for finansiell stabilitet, før han ble president i Den europeiske sentralbanken fra 1. november 2011 til 31. oktober 2019. Her ledet han Det europeiske råd for systemrisiko. Draghi ble kåret til årets sentralbanksjef av CentralBanking.com i 2014 for sin innsats året før.

Jens Weidmann kritiserte ideen om å bruke den Europeiske sentralbankens(ESB) penger til å kjøpe statsgjeld i det offentlige markedet bare dager etter at Merkel så ut til å ha gitt sin velsignelse til ESB-president Mario Draghi, som lovet å gjøre «hva som helst» for å beskytte euroen og eurosonen fra kollaps. Kanskje trykke penger dersom pandemien vedvarte.

Da den tyske kansleren Angela Merkel i februar i 2012 valgte sin økonomiske rådgiver Jens Weidmann til ny president for den tyske sentralbanken Bundesbank, var han bare 42 år og alle trodde også at han skulle bli en marionett for Merkel i Bundesbank. Weidmann lot seg ikke pille på nesen, etter å ha ledet avdeling for pengepolitikk og analyse, i tillegg til å ha vært student hos den tidligere Bundesbank-presidenten Axel Weber. Det var også Weber som anbefalte Weidmanns kandidatur til Merkel. Bundesbank er fortsatt en respektert og høyt aktet institusjon i Tyskland, kjent for å være politisk uavhengig.

Yngste sentralbanksjef

En sterkere tysk økonomi under ledelse av Jens Weidmann, som kjenner Mario Draghi fra hans tid sjef i den europeiske sentralbanken(ESB). Dermed må disse to rydde i Brexit-problemene og og skape vekst i europeisk økonomi når Angela Merkel går av. Mario Draghi er en partiløs statsminister med ministre fra både høyre og venstresiden i den nye regjeringen. Draghi er 73 år mens Jens Weisman bare er 53 år, og Europas yngste sentralbanksjef. Dermed vil denne tysk-italienske alliansen kunne styrke en svekket italiensk økonomi, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Armand Laschet (59)har vært en av Merkels mest lojale støttespillere og det settes to streker under den seksten år lange epoken hennes ved makten. Men Laschets mye svakere profil kan gjøre at Jens Weidmann og statsminister Mario Draghi tar over føringen av europeisk økonom. Dette vil få følger for EØS-avtalen og Norge, der europesike domstoler slår fast at den norske Nav-skandalen startet allerede i 1994 under OL på Lillehammer.

Jens Weidmann (født 20. april 1968 i Solingen i Tyskland) har siden 1. mai 2011 har vært sentralbanksjef i Deutsche Bundesbank siden . Han overtok stillingen etter at Axel A. Weber trakk seg fra stillingen et år før hans periode utløp. Han er den yngste lederen i sentralbankens historie.[6] Han har studert økonomi ved Université Paul Cézanne Aix-Marseille III, Universitetet i Paris og Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität i Bonn, og har tatt doktorgrad i økonomi ved Universitetet i Bonn. Som en del av doktorgradsstudiet hadde han praksis ved Banque de France of Rwandas nasjonalbank. Han kjenner Angela Merkel ut og inn.

Økte ulikheter i Europa

Etter endt utdanning begynte han å jobbe for Det internasjonale pengefondet (IMF) i Washington D.C.. Her jobbet han fra 1997 til 1999, før han jobbet for det tyske rådet for økonomiske eksperter (Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung) fram til 2003. I 2003 begynte han å jobbe i Deutsche Bundesbank, der han bl.a. ledet bankens avdeling for pengepolitikk og analyse. Fra 2006 til 2011 var han leder for bankens avdeling for samfunnsøkonomisk politikk og skattepolitikk ved forbundskanslerens kontor. Den 1. mai 2011 overtok han som sentralbanksjef (President) for Deutsche Bundesbank. Nå er han klar til å ta over styringen av Europa etter Angela Merkel. Kanksje sammen med tidligere ESB-sjef Mario Draghi som nå er blitt statsminister i italia. Men et problem setter den tyske sentralbanksjefen fokus på. Det er faren for økonomiske ulikheter i kjølvannet av Covid 19-pandemien. Vi siterer avslutningen av Jens Weidmanns foredrag 29. april på » International Conferance on Household Finance:

«The pandemic could exacerbate a longer-run rise in economic inequalities that had already been a concern before the current crisis. Yet, as Nobel Laureate Joseph Stiglitz has stressed, inequality is also a choice. There are policies that can tackle it effectively.»

Tidligere sjef i ESB , Mario Draghi(Foto: ECB)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*