Statsminister Keith Starmer i Storbritannia frykter stagflasjon(Foto: Gov UK)
Den britiske økonomien stirrer ned i stagflasjonspistolen, med stillestående vekst og vedvarende inflasjon som kombineres for å skape et av de mest utfordrende økonomiske miljøene på over et tiår.
Dette er den sterke advarselen fra Nigel Green, administrerende direktør i deVere Group, da 30-årsavkastningen denne uken nådde svimlende 5,25 % – det høyeste punktet siden finanskrisen i 2008 – som understreker omfanget av problemet.
Han sier: «Stagflasjons grep om Storbritannia har blitt forverret av svak innenlandsk vekst, som under normale omstendigheter vil få Bank of England til å senke renten.
Höye gjeldsrenter
"Men med inflasjonen fortsatt ubehagelig høy, befinner politikerne seg i en prekær posisjon, og nøler med å gjøre grep som kan svekke pundet ytterligere og forverre prispresset.
Nigel Green fortsetter: "For kansler Rachel Reeves er situasjonen spesielt alvorlig. Hennes viktigste finanspolitiske regel – eliminering av all ikke-investeringslån innen 2029 – henger nå i en tynn tråd, ettersom stigende rentebetalinger på gjeld tærer på statskassens evne til å handle.
"Å nå dette målet vil kreve enten politisk utfordrende skatteøkninger eller dype kutt i offentlige utgifter. Begge tiltakene vil skade økonomisk vekst, og forsterke den stagflasjonsspiralen.
«Økningen i forgylt gir signaler om økende investorforsiktighet om Storbritannias økonomiske utsikter. "Higher borrowing costs are creating ripple effects across sectors, from property to retail, as businesses and consumers alike face higher for longer interest rates. At the same time, the weakening pound, spurred by fears of stagnation, makes UK assets more attractive to international investors.
Høyere lånekostnader skaper ringvirkninger på tvers av sektorer, fra eiendom til detaljhandel, ettersom bedrifter og forbrukere møter høyere for lengre renter. Samtidig gjør det svekkede pundet, ansporet av frykt for stagnasjon, britiske eiendeler mer attraktive for internasjonale investorer.
"For globale investorer er Storbritannias knipe ikke bare en advarsel – det er en oppfordring til handling. Stagflasjon kan erodere innenlandsk kjøpekraft, men det åpner også døren til undervurderte muligheter i nøkkelsektorer, spesielt for de med en langsiktig strategi.
Söker en trygg havn
"Renteverdipapirer er mer tiltalende gitt deres høyere avkastning, spesielt for de som søker trygge havn i en turbulent global økonomi."
Mens stagflasjon er en skremmende utfordring, tvinger den også frem innovasjon og tilpasning.
"For investorer med bånd til Storbritannia er dette tiden for å revurdere porteføljer, sikre seg mot inflasjon og identifisere sektorer som kan trives i et stagflasjonsmiljø. Historien lærer oss at bransjer som energi, helsevesen og teknologi har vist motstandskraft, selv i perioder med økonomisk stagnasjon.
"Det forgyldte markedet i seg selv er verdt å følge nøye med. Den nylige renteoppgangen antyder et skifte i sentimentet, men for de som handler besluttsomt, kan disse høyere avkastningene låse inn betydelig avkastning på mellomlang sikt.
"Tilsvarende er svekkelsen av pundet, mens det er en byrde for import, en velsignelse for eksportører og utenlandske investorer som ønsker å skaffe britiske eiendeler til en relativ rabatt."
Nigel Green konkluderer: "Det truende spekteret av stagflasjon kan høres ut som en advarselsklokke, men det er også en oppfordring til avgjørende handling. Storbritannias utfordringer er reelle, men det samme er utsiktene for de som tenker globalt og handler strategisk."
Kilder: George@priorconsultancy.co.uk.Oversettelse og redigering Erik Heming.