Sjefökonom Elisabeth Holmark i Sparebank 1. Foto: Mynewsdesk/Sparebank 1).
Om en uke inntar Trump det hvite hus, og vi kan vente:
1. skattekutt og incentiv til å invester i USA
2. økt importvern, toll på all import kan bli minst 20%, og mer på Kina?
3. Mindre reguleringer. Effektivisering av offentlig sektor
4. Sikring av verdikjeder og selvforsyning av alt fra mineraler til teknologi
5. press på allierte for å støtte USA, importtoll er forhandlingskort
Analysen av Trumps politikk fikk i desember sentralbanken i USA til å varsle at det vil bli færre rentekutt fremover. I desember økte sysselsetningen i USA med 256 000 og ledigheten falt til 4,1%. Markedet venter nå kun ett rentekutt i USA i år. Det er ikke sikkert det blir noen av. Renter på lån med lang løpetid har allerede steget i USA, fordi markedet tror det blir færre rentekutt, inflasjonen ventes å stige, og det er økt usikkerhet rundt mulig handelskonflikter og økt lånebehov i USA. Fortsetter amerikanske lånerenter å stige vil det begrense rommet for skattekutt.
Sterk produktivitetsvekst, god inntjening i bedrifter, og sterke stimuli til å investere i USA kan gi videre oppgang i både aksjer og direkte investeringer i USA. Kapitalinngangen til USA fortsetter, og det gir sterk USD.
Vi tror mye av retorikken er forhandlingsutspill. Som et eksempel er uttalelser om Grønland et svar på at Kina og Russland allerede har økt sin tilstedeværelse og hybridkrig i nordlige farvann, og NATO allierte gjør for lite. USA vil trolig inngå en avtale med Grønland, og Grønland kan utnytte det til økt selvstyre. Tilvarende trenger USA hjelp fra Mexico og Canada til å stoppe ulovlig innvandring og innførsel av narkotika.
Færre rentekutt i USA kan føre til at det blir færre rentekutt også i Norge. Tanken var at når andre land begynte å kutte renten, så ville renteforskjellen til Norge bli mindre, og kronen ville styrke seg, eller i det minste ikke svekke seg videre. Særlig gjaldt dette USA, som opplevde sterk kapitalinngang, og som på det meste hadde en styringsrente som var 1 %-poeng høyere enn Norge. Men, som figuren under viser, så har renteforskjellen blitt redusert til null, samtidig som kronen om noe er svakere mot USD. Det samme bildet er mot Euro, der kronen har vært relativt stabil til tross for at styringsrenten nå er mer enn 1 %-poeng lavere enn i Norge. Vi tror kapitalen heller vil til USA, der de kan oppnå høy avkastning i aksjer. Vi tror Norges Bank neste uke signaliserer at det blir et rentekutt i mars, men at det er svært usikkert om det blir noen flere rentekutt i år