Tidligere president Donald Trump er fotografert av Associated Press.

NEW YORK (AP) – Donald Trump ble den første tidligere amerikanske presidenten som ble dømt for forbrytelser torsdag da en jury i New York fant ham skyldig i alle de 34 anklagene i et opplegg for ulovlig å påvirke valget i 2016 gjennom en stille betaling til en porno skuespiller som sa at de to hadde sex.

Trump satt med stein i ansiktet mens dommen ble lest mens jubel fra gaten nedenfor kunne høres i gangen i tinghusets 15. etasje hvor avgjørelsen ble avslørt etter mer enn ni timers overveielser.

Kampen neppe over

Donald Trumps domfellelse av 34 forbrytelser markerer slutten på hans historiske "hush money-rettssak". Men kampen er langt fra over. Her er hva du bør vite.

Når er straffutmålingen? 11. juli, bare dager før republikanerne skal velge Trump som 2024-nominert.

Kan Trump stemme? Han kan bli dømt og bosatt i Florida, men kan fortsatt stemme så lenge han holder seg utenfor fengselet i delstaten New York.

Vil dette påvirke valget i 2024? Det er uklart om Trumps en gang tenkelige status som en person dømt for en forbrytelse i det hele tatt vil ha noen innvirkning på velgerne, skriver Associated Press.

"Dette var en rigget, skammelig rettssak," sa en sint Trump til journalister etter å ha forlatt rettssalen. «Den virkelige dommen kommer til å falle 5. november av folket. De vet hva som skjedde, og alle vet hva som skjedde her.»

Straffeutmåling i juli

Dommer Juan M. Merchan fastsatte straffeutmålingen til 11. juli, bare dager før den republikanske nasjonalkonvensjonen i Milwaukee, hvor GOP-ledere, som fortsatt var resolut i sin støtte i etterkant av dommen, forventes å formelt gjøre ham til sin nominerte.

Dommen er en fantastisk juridisk regning for Trump og utsetter ham for potensiell fengselstid i byen der hans manipulasjoner av tabloidpressen hjalp ham fra en eiendomsmagnat til reality-TV-stjerne og til slutt president. Mens han prøver å gjenvinne Det hvite hus i årets valg, gir dommen velgerne en ny test på deres vilje til å akseptere Trumps grensesprengende oppførsel.

Erik Heming har oversatt artikkelen til norsk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*