Oljefondet må kjøpe aksjer i Saudi Aramco(Foto: Nasdaq.com)

Oljeselskapet Saudi Aramco har fortsatt en markedsverdi på 2100 billion dollars. Dermed er det saudi-arabiske selskapet verdens absolutt dyreste ifølge Wikipedia. Amerikanske Apple Inc. er verdens nest dyreste selskap, med en markedsverdi på 1373 billion dollars. Deretter kommer Microsoft Corporation med en verdi på 1211 billion dollars. På femteplass kommer PetroChina med en verdi på 1000 billion dollars. Dette er verdens fem mest verdifulle selskaper basert på the Financial Times Global 500 Companies. Dermed finner vi to oljeselskaper blant verdens fem mest verdifulle selskaper, skriver Nordens Nyheter basert på tall fra desember 2019, og januar 2020.

Microsofts verdi har økt til 1028 billion dollars, Apples verdi er 929 billion dollars, Amazons verdi er 911 billion dollars, Alphabeths verdi har falt til 751,170 billion dollars. Facebook har økt til 551 billion dollars, basert på den samme listen for 2019. Ifølge E 24 deltar ikke oljefondet i børsnoteringen av Saudi Aramco.

Det norske oljefondet har falt sju hundre milliader kroner på sju uker, skriver Nordens Nyheter. Fredag ettermiddag vaar oljefondets verdi under 10 100 milliarder kroner, men trenden snudde og fondets totalverdi steg over 10100 milliarder kroner ved femtiden fredag.

Oljeselskap topper listen

Ifølge svenske Expressen har Credit Suisse investert 540 milliarder kroner i oljeaksjer siden 2016. CEO Tidjane Thiam (57)i Credit Suisse gir uttrykk for at bedriften vil hjelpe til med å bekjempe klimaproblemene. Den sveitsiske tennisstjernen Roger Federer er sponset av Credit Suisse og siden 2016 har banken ifølge Expressen, investert over 540 milliarder svenske kroner i fossile brenselselskaper som har en negativ innvirkning på miljøet. Den svenske Miljøaktivisten Greta Thunberg «retter Baker for Smed» når hun anklager Federer på grunn av en sponsoravtale med Credit Suisse. Norges Bank, Quatar og Saudi-Arabia er nemlig storaksjoær i Credit Suisse ifølge 4-Traders.com.

CEO Tidjane Tiam i Credit Suisse( Foto: Credit Suisse)

-Jeg tar klimatrusselen veldig alvorlig, spesielt med tanke på at meg og min familie ankommer Australia midt i ødeleggelse av branner. Jeg har stor respekt for den unge klimabevegelsen og jeg er takknemlig for unge klima-aktivister som pusher oss alle til å undersøke oppførselen vår og oppfordre oss til gode løsninger, sier Roger Federer som forbereder seg til Australian Open.Veteranen er nemlig i hardt vær på grunn av sponsoravtalen han har med den sveitsiske banken Credit Suisse.

Banken, som er kjent for å investere tungt i selskaper med fossilt brensel, har en sponsoravtale med tennisspilleren Federer. Det får svenske Greta Thunberg og andre miljøaktivister til å se rødt, og har ført til angrep på sosiale medier, i tillegg til demonstrasjoner i Sveits. Nordens Nyheters analyse viser at Thunberg burde protestere mot oljestatene Quatar, Saudi-Arabia og Norge, som er storaksjonærer i Credit Suisse.

Ifølge den engelske avisen The Guardian startet debatten i november 2018, da en gruppe miljøaktivister fra gruppen 350.org møtte opp og spilte tennis inne i lokalene til banken Credit Suisse. Et stunt som var ment til å sette lys på Federers samarbeid med Credit Suisse.

CEO Larry Page og Alphabeth har noe lavere verdi i 2019(Foto; Gaoogle/Alphabeth)

Tre oljestater størst

Qatar, Norges Bank og et arabisk oljefond har tilsammen 14,89 prosent av aksjene i Credit Suisse. Quatar Investment er største enkeltaksjonær med 5,21 prosent, Saudi-Arabias investeringsfond Olayan Europe Ltd. Er tredje største eier , mens Norges Banks Investement Management er fjerde størst med 4,75 prosent av aksjene. Amerikanske BlackRock og samarbeidende sselskaper har hele 18,43 prosent av aksjene i Credit Suisse, skriver Nordens Nyheter. Oljefondet i Norge satser ifølge beholdningsverier for 2018 hundre milliarder kroner i i et titall oljeselskaper, hvorav bl.a. Shell(5,3 mrd.). Total (24,8 mrd.), Exxon Mobile(23,4 mrd). Aftenposten offentliggjør oversikten over USA`s mest verdifulle selskaper 18. januar ved bruuk av en pressemelding fra NTB.

Oljefondet med i Aramco

-Saudi-Arabia er ikke en del av vår referanseindeks, sa administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management på en pressekonferanse i Oslo ifølge E 24. Dermed deltar man altså ikke i børsnoteringen av verdens mest verdifulle selskap.

Nordens Nyheter kan bekrefte at avgående direktør i det norske oljefondet Yngve Slyngstad ikke presenterer hele sannheten om Aramcos børsnotering. Oljefondet har investert 1 milliard kroner i den saudi-arabiske banken Samba Financial Group(SJSC) som er med på eiersiden i Aramco. Fondet er også med i Hassan Investment Group Co, der man eier 1,98 prosent av aksjene. Amerikanske Black Rock med samarbeidsselskaper og Oljefondet, hartilsammen 4,09 prosent av Samba, som nest største eiergruppe. Saudi-arabiske National Medical Care står bak Hassan Investment Company. Ifølge E 24 deltar ikke det statlige norske oljefondet NBIM, i Aramcos-emisjonen på verdensbørsene. Dette er altså bare del av sannheten.

Oljefondet hadde en verdi på 10088 milliarder kroner ved utgangen av 2019 ifølge en pressemelding fra Oljefondet. Aksjeavkastningen var 26 prosent, omsetttelige rentepapirer ga 7,6 prosent og eiendom utenfor børs ga 6,8 prosent avkastning. De siste ti årene har MBIM`s avkastning vært 6 prosent. Med det store kursfallet på de internasjonale børsene bør NBIM delta i Aramco-emisjonen, skriver Nordic News.

Tidl. direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet(Foto: Flickr)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*