Statsminister Ulf Kristersson møtte blant andre USAs president Joe Biden, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Norges statsminister Jonas Gahr Støre, fotografert av Finlands regjering.
Presidentene i Finland og USA og statsministrene i Danmark, Island, Norge og Sverige møttes i Helsingfors 13. juli 2023. Dette var det tredje toppmøtet mellom lederne i de nordiske landene og USA. I lys av de tidligere møtene i samme format, bekreftet lederne det sterke partnerskapet og intensiverte samarbeidet mellom USA og de nordiske landene, med fokus på sikkerhet, miljø, teknologi og samfunn.
Når det gjelder sikkerhet, gjentok de nordiske landene og USA sin utvetydige fordømmelse av Russlands angrepskrig mot Ukraina. De forblir standhaftige i sin støtte til Ukrainas uavhengighet, suverenitet og territorielle integritet innenfor dets internasjonalt anerkjente grenser. De lovet å fortsette sin støtte til Ukraina så lenge det er nødvendig, inkludert gjennom fortsatt sikkerhet, økonomisk, juridisk og humanitær bistand. Lederne forpliktet seg til å fortsette sine diplomatiske kontakter for å bygge bredest mulig internasjonal støtte for en rettferdig og varig fred i Ukraina basert på prinsippene i FN-pakten. Dette inkluderer økt engasjement og økt dialog med globale partnere om utfordringene som krigen innebærer.
På møtet deres som fant sted rett etter NATO-toppmøtet i Vilnius, bekreftet lederne alliansens betydning for regional og transatlantisk sikkerhet og stabilitet. Lederne i USA og de nordiske landene ønsket velkommen til uttalelsen 10. juli 2023 fra Sverige, Tyrkia og NATOs generalsekretær Stoltenberg og ser frem til at Sverige blir medlem av NATO så snart som mulig. Lederne uttalte at finsk og svensk NATO-medlemskap vil styrke de nordiske landenes evne til ytterligere å bidra til sikkerheten til alle NATO-allierte. De nordiske landene uttrykte også sin takknemlighet for USAs fortsatte engasjement for transatlantisk, europeisk og nordeuropeisk sikkerhet, og de er klare til å utdype sitt sikkerhets- og forsvarssamarbeid med USA, blant annet gjennom det nordiske forsvarssamarbeidet Nordefco.
Når det gjelder miljø, understreket lederne at klimaendringer og tap av biologisk mangfold er blant de mest kritiske utfordringene planeten vår står overfor. Derfor understreket lederne viktigheten av å beskytte og bevare Arktis og fremme bærekraftig økonomisk utvikling, i samråd med urbefolkningen i Arktis. Amerikanske og nordiske ledere diskuterte måter å intensivere samarbeidet om ren teknologi, ressurs- og energieffektivitet, energisikkerhet, kritiske mineralressurser og robuste forsyningskjeder. De bemerket at samarbeid om disse spørsmålene er avgjørende for å nå de felles målene om å håndtere klimakrisen, fremskynde overgangen til ren energi og opprettholde høye standarder på miljø, sosiale spørsmål, arbeidsliv og styresett. Lederne er fast bestemt på å utnytte mulighetene i overgangen og muliggjøre nye arbeidsplasser og vekst. USA og de nordiske landene jobber også tett sammen i relevante internasjonale fora for å ta opp spørsmål knyttet til klimaendringer, tap av biologisk mangfold, havhelse og bærekraftig utvikling.
Når det gjelder teknologi, anerkjente ledere den kritiske betydningen av kritiske og nye teknologier – med passende sikkerhetstiltak og risikoreduserende tiltak – for global velstand og sikkerhet. USA og de nordiske landene har forpliktet seg til å utvide samarbeidet innen teknologiområder som 5G og 6G, kunstig intelligens, cybersikkerhet og kvanteteknologi. De bemerket at samarbeid om grunnleggende og anvendt forskning gjør det mulig for USA og dets nordiske partnere å holde seg i den teknologiske forkant og utvikle teknologier og standarder som er i samsvar med felles verdier og interesser og som brukes på måter som beskytter demokratiet og opprettholder menneskerettigheter, rettigheter og grunnleggende friheter. Lederne understreket den strategiske betydningen av internasjonal tilkobling.
Når det gjelder samfunnet, bekreftet lederne de grunnleggende og delte verdiene til demokrati; respekt for menneskerettigheter; likhet, beskyttelse og lik behandling av alle mennesker; rettsstaten og økonomisk frihet som grunnlag for samarbeidet mellom USA og de nordiske landene. Disse verdiene er uunnværlige for motstandskraften til våre samfunn. Fra dette grunnlaget vil økt samarbeid mellom USA og de nordiske landene bidra til å redusere kritiske strategiske avhengigheter og sårbarheter og skape en mer velstående og trygg fremtid for alle våre innbyggere. Lederne understreket viktigheten av folk-til-folk-kontakter på alle nivåer i de enkelte landene som en vesentlig del av USA-nordiske forhold.
Statsminister Jonas Gahr Støre til høyre på bildet tatt av den finske regjeringen. Møtet med Joe Biden i Helsingfors understreker samholdet i den nordiske sikkerhstspolitikken innenfor rammen av NATO.
Pressekontakt
Hanna Strømberg
Pressesekretær for statsminister Ulf Kristersson
Telefon (sentral) 08-405 10 00
Mobil 076-128 61 69
e-post til Hanna Strömberg