USAs president Trump mot «røkla» i klimasaken, endte med at USA fikk sitt eget avsnitt i slutterklæringen fra G-20-møtet. Tidligere pressesekretær for Hillary Clinton, Brian Fallon, sier at president Donald J. Trump og USA ga fra seg rollen som «den uunnværlige globale nasjonen», skriver New York Times. President Donald Trump var samtidig fornøyd med møtet.
Splittet møte
Årets G20-møte blir kalt det mest splittede noensinne skriver det franske nyhetsbyrået Afp etter helgens samling av verdens toppledere i Hamburg. USAs avvisning av Parisavtalen og Washingtons syn på frihandel skapte et splittet møte, skriver den britiske avisen The Guardian. Forhandlingene rundt klima og handel var de forhandlingspunktene, og Associated Press skriver at i klimasaken måtte de til slutt bli enige om å være uenige.
Avtalen lever videre
«USA vil bestrebe seg for å samarbeide tett med andre land for å hjelpe dem med å få tilgang til og bruke fossile brensler på en renere og mer effektiv måte», heter det i «USA-avsnittet». Den tyske kansleren Angela merkel sier etter møtet at det er » veldig tydelig at det råder uenighet». I bytte mot det egne amerikanske avsnittet, måtte Trump godta et avsnitt der de andre landene støtter opp hvor viktig den globale klimaavtalen fra Paris i virkeligheten er . I dette avsnittet, som er underskrevet av de resterende 19 medlemslandene, heter det at Parisavtalen ikke kan reverseres, selvom Trump i juni gjorde det kjent at han ville trekke USA ut av den globale klimaavtalen.
Bak lukkede dører
USAs president Donald Trump og president Vladimir Putin satt bak lukkede dører etter klokka fire fredag.Trump syntes det var en ære å møte Putin. Han sa at amerikanerne ser frem til at veldig mange positive ting skal skje, for både Russland og USA. Fredagens møte skulle vare i 35 minutter, men varte i to timer og seksten minutter. Utenriksminister Rex Tillerson sa at det var positiv kjemi mellom de to, og han forklarte at USAs førstedame Melania Trump på et tidspunkt ble sendt inn på møtet for å forsøke å avslutte samtalene, men at de fortsatte en time etter det. ifølge Associated Press.
Innblanding i valgkamp
Utenriksminister Rex Tillerson sa ifølge Ap at Trump tok opp med Putin Russlands angivelige innblanding i den amerikanske valgkampen. Han sa at Trump skal ha presset Putin på dette, i det han omtaler som en «robust» ordutveksling. Putin, på sin side, skal ha nektet for enhver russisk innblanding i valgkampen i 2016. Trump skal ha godtatt Putins forsikringer om dette, ifølge Lavrov.
Syrisk våpenhvile
Etter møtet sa Putin at Trump og han snakket om situasjonen i Ukraina, og Syria, samt kampen mot terrorisme og datakriminalitet – inklusive hacking og datasikkerhet.
– Jeg hadde en veldig lang samtale med USAs president. Mange saker hadde samlet seg opp, blant annet Ukraina, Syria og andre spørsmål. Vi kom også inn på kontraterrorisme og datasikkerhetsspørsmål, sa Putin ifølge Associated Press. Da møtet var over, kunngjorde USA og Russland at de er enige om en våpenhvileavtale som gjelder sørvest i Syria fra lørdag, skriver Nordic News.
Våpenhvilen skal ifølge nyhetsbyrået AP tre i kraft 9. juli klokken 12 lokal tid.
– Dette er vår første indikasjon på at Russland og USA kan jobbe sammen i Syria, sa Tillerson etter møtet.
Massive demonstrasjoner har ødelagt planene til flere G20-deltagere. Statsminister Erna Solberg fikk en kort natt.
Ulik erfaring Mens Trump bare har noen måneders erfaring fra internasjonal topp-politikk, har Putin vært enten statsminister eller president i Russland sammenhengende siden 1999.
Roste hverandre
Forholdet mellom Putin og Trump har vært i søkelyset i flere år. Før og etter presidentvalget roste de to hverandre. Trump erklærte at han ville ha en ny linje overfor Russland.
– Putin er en hyggeligere fyr enn meg, sa Trump i september 2015 og betegnet Putin som en bedre leder for sitt land enn Obama.
Putin på sin side betegnet Trump som en «fargerik og talentfull» leder. Makteliten i Moskva skålte begeistret i champagne da Trump ble valgt. Etter avsløringene av kontakten mellom Trump-leiren og russiske diplomater, samt sporene etter russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget, ble alt forandret. FBI-granskningen av Russland-forbindelsene gir Trump langt mindre handlingsrom i forholdet til Russland.