Jagerflyet F-35 fotografert på Edards Air Force Base i California( Foto: Nils Petter Tanderø)
Jagerflyet F-35 fotografert på Edards Air Force Base i California( Foto: Nils Petter Tanderø)

Regjeringen inngår et samarbeid med USA. Hele 330 amerikanske soldater kommer til Værnes i 2017. Mandag ble Den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget orientert om at regjeringen har besluttet å tillate amerikanske soldater i Norge, melder NRK. Rundt 330 amerikanske marinesoldater deltar i prøveordningen, og blir stasjonert ved Værnes i Nord-Trøndelag neste år. Med Midt-Norge som utgangspunkt skal de trene sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i landet. Det kan også bli aktuelt å bruke amerikansk utstyr som er forhåndslagret på Værnes, skriver NTB.

Et prøveprosjekt

Ordningen kom i stand etter en amerikansk henvendelse. Den starter opp i januar 2017 og vil bli evaluert i løpet av året. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener ordningen er en fordypning og videreføring av norsk-amerikansk militært samarbeid og peker på at den har klare begrensninger.

– Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sier Eriksen Søreide ifølge NTB.

Fordel med nøytralitet

I en epost til Adresseavisen i forrige uke hevdet den russiske ambassaden i Oslo at det alltid har vært en fordel for Norge at landet ikke har tillatt fremmede styrker stasjonert på norsk jord.

– Basepolitikken sto seg til og med gjennom den kalde krigen og har vært en fordel for Norge som partner fremfor andre Nato-land, heter det i eposten, som er ført i pennen av presseattaché Maxim Gurov. Han viste også til mange uttalelser fra norske myndigheter om at det ikke er noen trussel fra Russland mot Norge.

– Vi undrer oss over hvorfor Norge er så villig til å øke den militære kapasiteten gjennom å tillate stasjonering av amerikanske styrker på Værnes.  Planene om å innlosjere 300 soldater fra US Marines på Værnes ble gjort kjent tidligere i måneden. Adresseavisen har skrevet at den amerikanske styrken kan være på plass allerede i januar. Den svenske regjeringen ser også med bekymring på økt russisk press mot Baltikum og øya Gotland i Østersjøen. Resultatet kan bli en bilateral bistandsavtale mellom Sverige og NATO om hjelp i tilfelle den svenske øya Gotland angripes, skriver Nordens Nyheter.

LULEÅ 20120903 Chefen för TU JAS 39, Mikael Olsson tillsammans med Hans Einert efter ett genomfört flygpass.
Sjefen for svenske TU JAS 39, Mikael Olsson sammen med Hans Einert etter en gjennomført flyøvelse over Luleå i Nord-Sverige(Foto: Försvarsmakten i Stockhom).

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*