Regjeringens og Riksdagspartienes sikkerhetspolitiske analyse vurderer at NATO-medlemskap øker sikkerheten for Sverige. Det vil være et viktig grunnlag for Sveriges NATO-beslutning. Tyrkias president Erdogan ønsker ikke finsk og svensk medlemskap i NATO, igølge den svenske avisen Expressen. Han er en av de tretti landene som må godkjenne den finske og svenske NATO-søknaden.
– Alliansefriheten har tjent Sverige godt. Men vi må forholde oss til at vi har en ny situasjon etter 24. februar, sier utenriksminister Ann Linde. NATO-spørsmålet splitter sosialdemokratene foran søndagens endelige avgjørelse.
– Hvis vi skynder oss inn i NATO, vil spenningen i Østersjøen øke, hevder regionråd Henrik Fritzon (S).
– Verden rundt oss har endret seg. Jeg sier ja til NATO, sier opposisjonsråd Anders Almgren (S).
Den tverrpolitiske analysegruppen presenterer sin rapport om endret sikkerhetssituasjon. På pressekonferansen deltar utenriksminister Ann Linde, forsvarsminister Peter Hultqvist, Kenneth G Forslund (S), Hans Wallmark (M), Pål Jonsson (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Håkan Svenneling (V), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (V), og Maria Ferm (MP).
Nordens Nyheter har fulgt debatten om finsk og svensk fremtidig NATO-medlemskap. Dersom alle de nordiske landene er med i NATO, styrkes alliansen vesentlig. 17. og 18. mai møtes den finske og svenske politiske ledelsen i Stockholm og deretter må 30 medlemmer i NATO godkjenne en eventuell søknad, som kan komme på Norges nasjonaldag 17. mai.